Цената на биткойна достигна най-ниската стойност от шест месеца насам

Виртуалните валути привличат все по-голям капитал от големите инвеститори. Най-сериозен е интереса към биткойн, тъй като е най-скъпото предложение в тази категория. Някои алтернативни криптовалути също се развиват с положителни трендове и крият предпоставки за дългосрочен растеж.

Първите дни на новата година показаха, че ни очакват любопитни събития през 2022г.

Ако се интересувате от търговията с криптовалути вероятно сте забелязали трудното начално на някои дигитални активи от началото на януари. Тези трендове обхващат и най-популярната виртуална валута, тъй като биткойна достига шестмесечно дъно.

От ArsTechnica информират, че биткойна удължава своя спад от предишната сесия на борсите, тъй като пазара е пометен от мощна промяна на инвеститорите извън спекулативните активи. Крайният резултат от тези събития е, че цената от най-големият дигитален токен отчита спад от 4.3% през уикенда.

Така цената на биткойна достигна до $35 127 или най-ниската стойност от юли 2021г. досега.
 

По този начин най-популярната валута загуби почти една четвърт от своята стойност през януари. Алтернативни криптовалути също са засегнати, като индексът на FT Wilshire на първите пет с изключение на биткойн падна с 30% през първият месец на 2022г.  Поевтиняването се дължи на поведението на инвеститорите, които очакват, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме действия за овладяването на инфлацията.

Глобалните фондови пазари отчетоха най-големият си спад от над 12 месеца през последната седмица. Очакванията са, че най-влиятелната централна банка в света ще увеличи лихвените проценти три до четири пъти през 2022г. От своя страна това ще доведе до скок на доходността на облигациите, което прави по-малко привлекателна възвръщаемостта, чрез спекулативни покупки.

Централната банка в Русия също предложи въвеждане на забрана за търговия и копаене на виртуални валути в страната, което допринася за актуалните процеси на финансовите пазари.

 

Oще от Digital: Трябва ли да се интересуваме от биткойн