Motorola Moto G51 5G – Смартфон с голям 6.8″ FHD дисплей със 120Hz честота на опресняване

Това е новият Motorola Moto G51 5G. Един смартфон, който вече Digital.bg започна да разглежда в поредица от подробни ревюта. В първото от тях “Motorola Moto G51 5G – Смартфон с идеално съотношение цена – качество”, обърнахме внимание на окомплектовката в която идва устройството.

Разгледахме дизайна на Moto G51 5G, материалите от които е направен, цветовите му разновидности и размерите му.

 

 

Сега идва ред да продължим със следващият ключов елемент в смартфона, на който със сигурност трябва да се обърне подобаващо внимание. Това е дисплеят на Motorola Moto G51 5G.

 

 

На първо място, пред себе си имаме огромна зрителна площ от цели 6.8”. Това е зрително пространство, което е перфектно както за работа, така и за забавление. Можете да играете игри, да гледате филми или да разделяте екрана на две и отново ще имате пълноценно работно пространство.

 

 

Разделянето става посредством двупосочно плъзгане на пръст по екрана. Функцията се активира от менюто с настройки и се казва “Разделяне с плъзгане”. Още интересни и полезни жестови команди, които предлага Moto G51, ще откриете в софтуерното ревю, което Digital.bg му посвети. Него предстои да видите съвсем скоро на сайта ни.

 

 

А сега да продължим с ревюто посветено на дисплея на смартфона. Рамката му в три от страните си е съвсем тънка. По този начин зрителното поле заема цели 83.81% от лицевото пространство на смартфона.

Съотношението на страните на Max Vision дисплея на Moto G51 е оптимизираното за възпроизвеждане на видео съдържание 20:9. Така зад FHD резолюцията стоят 2400 пиксела по хоризонтала на 1080 пиксела по вертикала. В резултат имаме много детайлни образи с 387ppi плътност и размер на страната на пиксела от 0.0656мм.

 

 

Така дори да погледнете дисплея от съвсем близко разстояние с невъоръжено око, няма да забележите очертанията на пикселите. А това също води до намалена умора в очите след продължителна работа със смартфона.

 

 

Освен висока резолюция, дисплеят на Motorola Moto G51 има и висока честота на опресняване. 120Hz гарантират в пъти по-малка степен на неприятното замъгляване на движението, което имат стандартните 60Hz дисплеи. Най-много това замъгляване се забелязва, когато бързо превъртате снимки в галерията, движите се в страница в Интернет или играете игри.

 

 

Да, с толкова голям дисплей с висока резолюция и със 120Hz честота на опресняване, Moto G51 е чудесно решение за игра на игри. За това е подходящ и хардуерът му, но на него ще обърнем внимание малко по-късно. Сега ще продължим с дисплея и по-конкретно с честота му на опресняване.

Тя не е нужно постоянно да бъде 120Hz, защото по-високата честота консумира и повече енергия от батерията. Това е ясно и на Motorola, които добавят позволяват честота да бъде динамична. Тоест, когато нямаме нужда от 120Hz, алгоритми в смартфона автоматично разпознават това и регулират опресняването до 60Hz.

 

 

Самият дисплей е направен по LCD технология, която има много преимущества. Сред тях са добро цветопредаване и висока яркост. Последната прави дисплея добре видим, дори когато сме навън в слънчев ден. Намалена на минимум, яркостта е достатъчно ниска и работейки със смартфона на тъмно вечер не изпитваме дискомфорт.

 

 

Тук на помощ идва и функцията “Нощно осветление”, която се активира ръчно от падащото меню. Освен това от менюто с подробни настройки пък може да определите часови периоди, в които активирането да става автоматично.

От настройки можете да регулирате яркостта на подсветката отново ръчно и автоматично, а екстра, която силно ви препоръчваме да активирате е “Активен екран”. При нея дисплея на смартфона ще работи само когато гледате към него. За целта софтуера на Moto G51 си партнира с предната селфи камера.

 

 

При работа на тъмно, можете и да активирате така наречената “Тъмна тема”, която преобръща цветовете в менюто от черни букви на бял фон в бели на черен. Доказано е, че тази тема също значително намалява умората в очите, а и увеличава времето за автономност на батерията.

Големият дисплей на Motorola Moto G51 5G му дава на смартфона и още едно голямо преимущество – да показва повече и по-обемисто съдържание. Хората които имат проблеми със зрението често приближават дисплея на смартфоните си съвсем близко, за да видят добре някакъв текст.

 

 

Motorola ви дават възможността при Moto G51 да регулирате сами размера на шрифта, посредством функцията “Екранен размер”. Промяната в размера обхваща както текстове, така и менюта с настройки и икони на стартовата страница на смартфона.