Motorola Moto G51 5G – Смартфон с идеално съотношение цена – качество

В последно време читателите ни най-често се интересуват от смартфони, подходящи за игра на игри. За този тип устройства е важна комбинацията от достатъчно голям дисплей и мощен процесор с достатъчно памет. Към тези критерии по желание се добавят 5G, за да могат да се играят бързо и безпроблемно игри онлайн, а и ако е възможно геймърският смартфон да бъде и с колкото се може по-достъпна цена.

 

 

В това свое ревю, Digital.

bg ще ви запознае в детайли именно с един такъв смартфон, който отговаря на всички изброени критерии. Уважаеми дами и господа – Motorola Moto G51 5G.

Да направим ънбоксинг, за да ви покажем какво има в кутията на Moto G51 освен самия него, който е облечен в предпазен кейс. Тук има книжки с инструкции, USB Type-C кабел за зареждане и пренос на данни, както и бързо зарядно. Каква е изходната му мощност, подскзва ефектно гравирано лъскаво лого на корпуса му.

 

 

Впечатление ни прави, че кейса, който Motorola са сложили в комплект Moto G51, не нискокачествен, поставен само “за да се отбие номера”. Кейс с такова качество, закупен допълнително в магазин би ви струвал от порядъка на 20-30 лева.

 

 

Той е направен от плътен, сравнително дебел силикон, който е прозрачен от към гърба и матиран в периферната част. Така когато е поставен, той прави смартфона не само защитен, но и още по-интересен.

 

 

Кейса прилепва плътно към Moto G51 и дава достъп до всички изходи по периферията, с изключение на слота за SIM карти, който се намира в ляво. Той е от хибриден тип и позволява поставянето на две 5G SIM карти или комбинация от една 5G SIM карта и допълнителна карта памет.

 

 

Да, още тук ще избързаме да отбележим, че независимо от достъпната си цена и световният недостиг на 5G чипове, Motorola Moto G51 има 5G в характеристиките си. Това се вижда и на самата му кутия.

 

 

Дизайнът на смартфона е много ефектен и запомнящ се. В него идеално са съчетани извивки в периферията и заоблени ъгли. Независимо, че е с доста голям 6.8” дисплей, смартфона е удобен за държане в ръка.

 

 

Както хоризонтално, така и вертикално. Точните габарити на устройството са 170.47мм на 76.54мм, с дебелина на профила от 9.13мм. Теглото на устройството пък е 208гр., което е съвсем в норма и дори е малко по-ниско от това, което маркират другите смартфони с 6.8” диагонал на дисплея.

 

 

Ниското тегло при Moto G51 е постигнато благодарение на удачно подбрани материали, а не да речем за сметка на капацитета на батерията, който тук е цели 5000mAh. Взимайки за първи път в ръка Motorola Moto G51, можете да се подведете, че корпусът на смартфона е направен от метал.

 

 

Не само визуално, а дори на допир, материалът от който е направен смартфона, изглежда като метален. Реално обаче това е олекотен поликарбон с много добра обработка. Металният ефект особено се подсилва в Индиго Синьо цвета, който ние тестваме. В него има преливка от по-светли към по-тъмни нюанси на цвета, който е металик. Другите две цветови разновидности са Ярко Сребристо и Аква Синьо.

 

 

Погледнат в профил, визуално Moto G51 изглежда още по-тънък, благодарната лайсна, която обгръща дисплея. Върху гърба на Moto G51 стои релефно лого на Motorola, което е оградено с кръг и не се бъркайте – не е четец на пръстови отпечатъци, както при смартфоните на много други компании.

 

 

Както при Motorola Moto G31 5G, който вече ви показахме в серия от подробни ревюта и при по-големия Moto G51 5G, Fingerprint сензорът е вграден в бутона за активиране.

Той от своя страна се намира в дясната периферна част. Това разположение е много по-удобно от задноразположените четци, защото интуитивно, взимайки смартфона с дясна ръка, вие поставяте палеца си върху бутона.

 

 

Ако пък сте левичари, при взимане в ръка, в тази зона попада показалеца или средния ви пръст.

 

 

Motorola ви дават възможност и за други алтернативни начини на отключване, като другия, който ви препоръчваме е посредством лицевото разпознаване на предната селфи камера. Тестовете ни показват, че разпознаването става бързо и лесно, дори да сте с очила.

По продължение на дясната периферна част на смартфона са разположение още курсорът за звука и още един допълнителен бутон. Той служи за извикване на гласовия асистента на Google.

 

 

Разглеждайки периферията на смартфона отбелязваме, че по продължението ѝ им два микрофона – един долу и един горе. Горният е шумопотискащ и неутрализира околните паразитни звуци при разговори, запис на аудио или видео в шумна среда.

Тук е моментът да кажем, че при разговори събеседникът ни ни чува достатъчно добре и ясно. Ние също го чуваме така, благодарение на говорителя, който е скрит в тънка рамка в горната част над дисплея.

 

 

Moto G51 има един високоговорител и той се намира под решетка в долната дясна част на периферията. Звукът, който пресъздава той е доста силен и усилен на максимум дава съвсем леко изкривяване на високите. За това голяма заслуга има и Dolby Atmos софтуера, който Motorola са интегрирали тук.

 

 

На тема звук, при Moto G51 ни очаква и още една приятна изненада – долу откриваме и 3.5мм аудио жак. Екстра, която за съжаление в наши дни е доста рядко срещана при новите модели смартфони.

Вижте още ревюто на Motorola Moto G31 – Качествен смартфон с красив дизайн и достъпна цена