Microsoft купува разработчика на игри Activision Blizzard за $68.7 млрд.

Мicrosoft официално потвърдиха намеренията си да придобият популярното геймърско студио Activizion Blizzard. Финансовите параметри на сделката достигат до $68.7 млрд. и ще бъдат преведени изцяло под формата на кешово плащане. След това ще е необходимо да се получи одобрение от регулаторите, което вероятно ще отнеме няколко месеца.

Финализирането на сделката ще представлява сериозна стъпка напред в мащабния план на Microsoft да бъдат по-влиятелен фактор в продукцията и дистрибуцията на AAA игри. Софтуерният гигант вече е притежател на водещи франчайзи, като Minecraft и Doom, но изглежда ще добави още популярни заглавия от каталога на Activision Blizzard.

Сред тях са Candy Crush, World of Warcraft и Call of Duty, които ежедневно се играят от милиони потребители. Придобиването на Аctivision Blizzard ще осигури важно предимство на Xbox екосистемата пред PlayStation, където конкуренцията продължава да бъде доста сериозна.

 

 

Aнализаторите също така виждат в сделката огромен потенциал Microsoft да имат водеща роля при изграждането на метавселената и следващата ера от технологии за забавление. Тази концепция вече привлича вниманието на водещите компании и предлага уникален начин, който слива традиционният свят с виртуална реалност. Купуването на Activision Blizzard ще бъде и най-скъпата сделка в дългата история на Microsoft досега, съобщава ComputerWorld.

Абсолютно същото важи и за геймърската индустрия, като придобиването ще надхвърли сумата от $12.7 млрд., които скоро бяха платени от Take-Two Interactive за покупката на Zynga. Рекордното придобиване на външна компания от Microsoft е свързана с поглъщането на Linkedin през 2016г. Тази сделка бе финансирана с капитал от $26 млрд.

Microsoft твърдят, че купуването на Activision Blizzard ще ги превърне в третата най-голяма компания по приходи от игри, след Tencent Holdings и Sony Group.