Samsung предстaвиха Exynos 2200 процесора за смартфони от висок клас с AMD RDNA 2 графика

Samsung се очакваше да представят официално новият си процесор за премиум смартфони на събитие, което трябваше да се проведе на 11 януари. След като това не се случи дори се появиха спекулации, че премиерата може да бъде отложена. Все пак Samsung са се нуждаели от още няколко дни и публикуваха официално детайли за Exynos 2200 в своя уеб сайт.

Както се очакваше това е 4-нанометров процесор, който е наличен в „Tri-Cluster“ конфигурация и има осем ядра.

Samsung Exynos 2200 разполага с премиум ядро Cortex-X2, което оперира на 2.8GHz, като неговата работа се подпомага от три Cortex-A710 ядра (2.5GHz), допълнени от четири с Cortex-A510 архитектурата, които оперират на 1.8GHz – 2GHz.

Най-интересната характеристика на 4nm процесор за смартфони от висок клас е интеграцията на Samsung Xclipse 920 GPU, който използва AMD RDNA2 технологията. По този начин потребителите могат да очакват впечатляваща производителност при гейминг, сходна с конзолите.

 

 

Графичният чип може да управлява 4K дисплеи с честота за опресняване от 120Hz или екрани с QHD резолюция и 144Hz. Иновациите на Samsung Xclipse 920 GPU включват още хардуерно базирана Ray-Tracing технология с Variable Rate Shading (VRS), съобщава SamMobile. За максимална енергийна ефективност е предвидена и поддръжка на Advanced Multi-IP Governor (AMIGO).

Според официалните данни Neural Processing Unit (NPU) звеното за невронна обработка на Exynos 2200 работи два пъти по-бързо от Exynos 2100. Подобренията ще предложат още повече възможности за мобилна фотография. Бъдещите устройства с 4nm процесор ще могат да записват 108MP снимки, но също 4K и 8K видео.

Samsung Exynos 2200 е оборудван с бърз 3GPP Release 15 5G модем, който поддържа sub-6GHz и mmWave честотните спектри. Новият чип също така е оптимизиран за LPDDR5 RAM и UFS 3.1 памет. Очаква се Galaxy S22 да са първите смартфони с Exynos 2200.