Ревю на смартфон Motorola Moto G31 – Тест на дисплей и хардуер

Купувайки нов смартфон, на всеки е ясно, че ако той е от флагман класа, при него всичко ще бъде чудесно, но заедно с това, ще трябва да си приготви и не малка сума за придобиването на това ново устройство.

 

 

Доста по-трудна задача е придобиването на смартфон смартфон с достъпна цена, който успоредно с това да има краси дизайн, да е направен от качествени материали, да има достатъчно мощен хардуер, адекватно подбран софтуер, камери които да снимат с добро качество и батерия, която да не се налага да зареждате постоянно.

Задачата е трудна, но не и невъзможна за постигане. Това твърдение нагледно се доказва от новия Motorola Moto G31, с който Digital.

bg започна да ви запознава в серия от подробни ревюта.

 

 

В първото от тях обърнахме внимание на кутията и окомплектовката, която предлага тя на потребителите, закупили Moto G31. Разбрахме от какви материали е направен смартфона и с какво дизайнът му надгражда добре познатият ни предходен модел Motorola Moto G30, който също ви показахме във видео ревю преди година.

 

 

Обърнахме внимание на цялостната периферна свързаност на Moto G31 и я подложихме какви ли не обстойни тестове. Но, за да не ви преразказваме всичко, което сме публикували до тук, в случай, че сте пропуснали да видите първата част на ревюто, кликнете върху тази снимка и ще я заредите автоматично.

 

 

А сега идва ред да преминем към следващия компонент в бюджетния смартфон Motorola и той е този, който прави връзката между нас и всичко което стои вътре в корпуса на устройството.

В сравнение с предшественика си Moto G30, Moto G31 e с осезаемо по-малки размери. За това допринася намаленият с 1/10 от инча диагонал на дисплея. При новия модел той е 6.4”, спрямо 6.5” при предшественика му. Това обаче далеч не е единствената разлика между двата. При Moto G31, Motorola ни изненадват приятно с няколко подобрения при дисплея. Първото от тях е, че пред очите си вече нямаме IPS матрица, а AMOLED което е изключително голямо преимущество по отношение на цветовете, яркостта и умората на очите при продължителна работа. За последното допринася и второто голямо преимущество на Moto G31, което е резолюция. От HD , тя се е увеличила до FHD , запазвайки съотношението на страните 20:9. 2400х1080 пиксела водят до 411PPI (пиксела за 1”) плътност на изображението и 0.0618мм размер на страната на всеки от пикселите. В резултат, дори да гледате от съвсем близко разстояние дисплея, няма да забележите очертанията на пикселите са невъоръжено око. Именно тази добра детайлност е един от факторите, които намаляват значително умората в очите. Умората в очите са намалява и на софтуерно ниво, посредством функцията за “Нощно осветление”, която се активира от менюто с настройки на дисплея. Тя може да се активира както ръчно, така и автоматично, посредством часови график. Определено бихме ви посъветвали да използвате тази екстра, работейки със смартфона на тъмно, защото така се неутрализира вредното синьо лъчение на дисплея. От същото меню, вечер можете да активирате и специалната “Тъмна тема”, която напълно ще премахне светлите елементи от дисплея ви. От тук можете да настроите и функцията за “Умен дисплей”, която посредством предната селфи камера разбира дали пред смартфона има човек и на база това изкуственият интелект на Moto G31 решава дали дисплеят му да е активен или не.

В менюто с настройки, можете да посетите раздела “Достъпност”, а там “Текст с висок контраст”. Посредством тази функция, всички надписи в менюто на смартфона ще са с по-висок контраст, което ще ги направи много по-добре четими от хора с проблемно зрение. За такива потребители Motorola предлагат и възможността шрифта на цялото меню да се направи с по-голям размер. Като цяло функциите, които предлага софтуера на смартфона са много и на тях сме отделили отделно ревю с насоки, което със сигурност ще ви бъде полезно. Очаквайте го.

Обобщавайки заMax Vision дисплея на Motorola Moto G31, ще кажем, че той върши чудесна работа за гледане на видео и гейминг, предвид още един факт – честотата му на опресняване e 60Hz.

Сега ще спрем погледа си на хардуера, който независимо от ниската цена на Motorola Moto G31 е достатъчно мощен, че да покрие нуждите на средностатистическите потребители, че дори и малко да ги надскочи. В основата на хардуера стои 12nm централен процесор MediaTek Helio G85. Това CPU има 8 ядра, разделени в две групи, с цел максимално висок коефициент на полезно действие. Две Cortex-A75 ядра с 2GHz тактова честота са постоянно активни, а само когато на смартфона се играят игри или се извършва нещо друго по-трудоемко, на помощ идва и останалите шест Cortex-A55 ядра с 1.8GHz тактова честота. Това разделяне на мощността, както и друг път сме казвали, има благоприятно влияние на живота на батерията, но за нея повече ще споделим малко по-късно. На централния процесор при Moto G31, партнира графичен Mali-G52 MC2, оперативната RAM памет пък е 4GB. Вградената в смартфона памет е 64GB, като обемът може да е увеличи с още до 512GB посредством microSD карта памет. Общите ни впечатления от хардуерната работа на Motorola Moto G31 са добри. На смартфона спокойно могат да се играят дотри по-тежки игри, като единственото условие е да намалите графичните им настройки. На смартфона стартират различни приложения, включително и такива с по-големи изисквания. Ще отбележим, че хардуера при смартфона е добре подбран и предвид липсата на силно греене по време на сериозни натоварвания.

Motorola са се погрижили и за софтуерното подобряване на хардуерната работа на смартфона си. За целта изкуствен интелект научава вашите модели на използване на смартфона и на база това помага използваните от вас приложения да се отварят по-бързо.