Прегряват ли процесорите за флагманите с Android от висок клас през 2022г.

Смартфоните с Android обещават да бъдат още по-мощни, което ще ги направи по-подходящи за игри и мултитаскинг през 2022г. Хардуерните иновации вече ускориха навлизането на първите процесори създадени с 4-нанометрови технологии. Транзицията към по-модерни производствени методи ще гарантира допълнителни подобрения в скоростта и оптимизации в консумацията на енергия.

МеdiaTek изпревариха конкуренцията с премиерата на Dimensity 9000 – първият 4nm процесор за смартфони в индустрията.

Още преди края на декември Qualcomm се присъединиха към новият тренд и представиха Snapdragon 8 Gen 1. Двете архитектури ще се използват масово от смартфоните в премиум сегмента през 2022г.

Samsung Exynos 2200 е процесор, който също заслужава внимание, тъй като ще се използва от най-атрактивните смартфони на компанията през годината. Ако се интересувате от покупката на устройство с Android с най-бързия хардуер вероятно ще ви е интересно да научите за неочаквана лимитация на Snapdragon 8 Gen 1, Exynos 2200 и Dimensity 9000.

 

 

Резултати от бенчмарк тестове показват, че Cortex-A510 ядрата в Snapdragon 8 Gen 1, които осигуряват с 15% по-добра производителност, но консумират с 69% повече енергия. В същото време ефективността отчита спад от 33%, в сравнение със Cortex-A55 ядрата в Qualcomm Snapdragon 888, съобщава потребител с името Golden Reviewer в Twitter.

Интеграцията на Cortex-X2 ядро допринася за ръст в производителността от 15%, спрямо X1, но не е толкова ефективно, както своя предшественик. Очаква се Dimensity 9000 да се справя по-добре, тъй като използва по-усъвършенстван процес на TSMC. Тук е момента да отбележим, че Snapdragon 8 Gen 1 се произвежда във фабриките на Samsung също както Exynos 2200.

 

Oще от Digital: Как ще се промени пазара на процесори за смартфони през 2022г.