Motorola Moto G31 – Качествен смартфон с красив дизайн и достъпна цена

В началото на 2021 година, в серия от подробни видео ревюта, Digital.bg ви запозна с един много интересен смартфон, който за отрицателно време набра голяма популярност сред потребителите в България. Това беше Motorola Moto G30, който ни спечели с факта, че ниската му цена не беше постигната за сметка на качеството.

 

 

Година по-късно, Motorola Moto G30 има наследник и той носи името Motorola Moto G31.

Повече от седмица подлагаме този смартфон на редица обстойни тестове и сега идва ред да споделим с вас впечатленията си от него в поредица от тематични ревюта.

 

 

Това е тъмно синята кутия, в която идва базово G31. В окомплектовката към смартфона си, Motorola освен стандартните зарядно и кабел за зареждане и пренос на данни, са добавили още една екстра, която винаги сме оценявали подобаващо, когато виждаме в комплект с даден смартфон. Това е прозрачен силиконов кейс, който приляга плътно към Moto G31 и го пази от нараняване, още с първото му вадене от кутията.

 

 

Визуално новият модел Moto G31, значително се отличава от предшественика си в лицето на Moto G30. Различни са оформлението на гърба и блока с камерите в него, изпълнението на периферията, дисплея и респективно селфи камерата в него.

 

 

Дизайна на Motorola Moto G31 е изчистен и би допаднал на по-голямата част от потребителската аудитория. Пред себе си имаме заоблени ъгли, равна периферия и правилни форми. Периферната лайсна е поликарбонова, но умело наподобява метал.

 

 

Гърбът също е направен от поликарбон, но има релефна текстура, която е не само ефектна, но практична, защото прави корпуса по-удобен за държане, като така шансът от неволни изпускания се свежда до минимум. Въпреки, че има достатъчно голям дисплей, Moto G31 е със сравнително компактни размери на корпуса, които го правят удобен за държане, дори от хора с по-малки ръце. Дори когато кейсът е поставен и добавя още 2мм към ширината на корпуса.

 

 

Респективно смартфонът е универсален – подходящ както за мъже, така и за дами или подрастващи. За тези които се интересуват, точните габарити на корпуса са 161.89мм на 73.87мм, с дебелина на профила 8.55мм. Теглото пък спира везната на 181гр.

 

 

Добра новина очаква хората с по-динамичен начин на живот, защото корпуса на Moto G31 е със специално водоотблъскващо покритие. То ще предпази смартфона ако случайно го залеете с вода или пък завали дъжд, докато говорите по него.

Периферията на Motorola Moto G31 е изключително функционална. По продължението ѝ намираме богат арсенал от изходи и приложения, който включва слот за 2 4G SIM карти в дясно, който се комбинира и с гнездо за microSD карта памет.

 

 

В срещуположната дясна страна са курсорът за звука и самостоятелен бутон за извикване на гласовия Google Assistant.

 

 

Тук е и бутонът за активиране, в който е вграден Fingerprint сензор. Теста ни с десет последователни опита за отключване показва, че нямаме нито един неуспешен, а отключването става бързо.

 

 

Motorola ви дават и още няколко други възможности за заключване на смартфона, като може би най-практичната след тази с пръстов отпечатък е лицевото разпознаване, за което на помощ идва предна селфи камера. Този метод също е бърз и безотказен, дори да сте сложили диоптрични очила.

Продължавайки да разглеждаме периферията на Moto G31, ще отбележим, че по нейното продължение има два микрофона в двете къси страни. Горният от тях е шумопотискащ и неутрализира паразитни звуци по време на телефонни разговори, аудио и видео запис.

 

 

Споменавайки разговори, ще споделим също така че при такива, чуваме събеседника си много добре, независимо от това, че решетката на говорителя над сиплея е съвсем тънка. Това дизайнерско решение впрочем, доста ни допада, защото говорителя е почти невидим. В долната периферна част се намира решетката на високоговорителя.

 

 

Предвид ценовия клас на Moto G31, е съвсем очаквано, че той е само един. Изненадата обаче идва от там, че звукът който пресъздава той е доста силен и в същото време чист. Заслуга за което има и интегрираният Dolby Atmos. 

 

 

Друга приятна изненада е наличието на 3.5мм аудио жак, който ви позволява директно свързване на жични слушалки или аудио система. Свързването разбира се може да става и безжично, посредством Bluetooth 5.0.

 

 

Независимо, че Motorola Moto G31 е бюджетен смартфон, той може да се похвали с USB 2.0 Type-C за зареждане и пренос на данни. Наличен е също така NFC модул който позволява бърза връзка с други устройства, която предоставя много и разнообразни допълнителни функции.

 

 

Тук е момента да кажем, че Moto G31 има изключително добра навигация, която поддържа цели шест сателита. Нещо, което също е нетипично за такъв ценови клас устройство.

В параметрите на навигацията откриваме поддръжка на GPS, A-GPS, LTEPP, SUPL, GLONASS и Galileo. Тестовата ни съпоставка с професионалната ни навигационна система Garmin показва съвсем леко отклонение в тракинга при движение.

 

 

Независимо от ниската му цена, Motorola Moto G31 е смартфон, който определено има какво да ни покаже. Това се доказва от резултатите от всички тестове на които го подложихме във времето в което е при нас.

Продължавайте да следите Digital.bg и в следващите дни ви очаква всичко интересно около дисплея на смартфона, около хардуера и софтуера му, камерите и батерията.