Новият стандарт HDMI 2.1a ще бъде представен на CES 2022

HDMI Licensing Administrator (HDMI LA) разкриха интересни детайли за своите планове дни преди старта на CES 2022. По време на виртуална конференция бе представен официално стандарта HDMI 2.1a, който надгражда настоящата версия. Основен акцент са подобренията свързани с възпроизвеждането и оптимизирането на HDR съдържание.

Едно от най-сериозните подобрения ще бъде интеграцията на Source-Based Tone Mapping (SBTM). Тази иновация предоставя опция за тонално картографиране на HDR на устройството, което е източник на съдържанието, а не на самия екран. Ако имате Blu-ray плейър, който е включен в телевизор и гледате HDR оптимизирането на цветовете в новата версия на HDMI ще става на плейъра, а не на телевизора.

Новата функция е проектирана специално за компютрите и любителите на игрите, тъй като ще позволи комбиниране на HDR, SDR и динамична HDR графика, съобщава TechSpot.

 

Въпреки подобренията, спрямо HDMI 2.1 не се очаква SBTM да замени изцяло технологии като HDR 10. Няма да е необходимо да купувате допълнителен хардуер, за да се възползвате от HDMI 2.1a. Самите производителите ще осигурят поддръжка за SBTM, чрез разпространение на фърмуер ъпдейти. Всеки HDMI кабел ще може да се възползва от функцията.

По този начин създателите на телевизори, геймърски компании и разработчици на Set-Top-Box устройства ще могат лесно да актуализират своите устройства и да предложат SBTM на своите потребители. Трябва да отбележим също, че тази функция ще бъде налична опционално за производителите, а не е задължителна за сертифициране на HDMI 2.1.