Черноморец пребори Академик след невероятен трилър в Пловдив

Черноморец превзе втората позиция във временното класиране на Националната Баскетболна Лига. Възпитаниците на Васил Евтимов записаха най-трудната си победа от началото на сезона в мъжкия елит, след като се наложиха с 91:88 (22:16, 23:26, 23:21, 23:25) над Академик (Пловдив) при визитата си в зала “СИЛА”. По този начин “акулите” регистрираха осмата си победа през настоящия сезон, с която избутаха Левски от второто място.

В този мач пловдивчани бяха водени от Александър Груев, който замести отсъстващия поради неразположение Йордан Янков на треньорското място.

Липсващ за домакините бе и плеймейкърът Адриян Секулов, докато за гостите от Бургас извън сметките остана Кортни Белджър.

Успехът обаче не дойде никак лесно за бургазлии, които трябваше да треперят до последния възможен момент, въпреки че разполагаха с преднина в резултата през по-голямата част от двубоя. Двата тима изиграха изключително драматична последна четвърт, в която Академик навакса 7-точково изоставане, за да върне паритета на таблото при 80:80 след тройки на Васил Бачев и Робертс Фрейманис. 

Двата тима продължаваха да се държат на дистанция от едно притежание разлика в полза на Черноморец, преди Тихомир Желев да увеличи актива им на четири точки с успешна стрелба отдалеч за 88:84. Пловдивчани отговориха с кош и фаул от страна на Николай Николов, а след това пропуснаха да вземат водачеството в мача, след като Бачев наниза само един от двата си наказателни изстрела, за да фиксира резултат 88:88 при оставащи 17 секунди на часовника. 

Домакините решиха да поемат риска да държат съдбата в собствените си ръце с последното притежание в редовното време, като принудиха Евгени Хаджирусев да стреля на два пъти от наказателната линия при 8 секунди до сирената. Гардът на гостите показа хладнокръвие и отбеляза двата си изстрела, след което Бачев се нагърби с отговорността да вземе стрелба от далечно разстояние, която обаче не успя да намери мрежичката на “акулите”. Центърът Уендъл Люис пък оформи крйното 91:88.

Именно Люис бе най-добър за състава на Васил Евтимов със своите 27 точки и 9 борби. Георги Боянов завърши с “дабъл-дабъл” от 19 точки и 10 борби, Евгени Хаджирусев прибави още 14 точки и 11 завършващи подавания, а Тихомир Желев се разписа с 12 точки.

За Академик Васил Бачев наниза 24 точки, Николай Титков остана на една асистенция от “дабъл-дабъл” с 20 точки и 9 асистенции, а Робертс Фрейманис и Николай Николов отбелязаха по 13 точки.

Във временното класиране Черноморец е на второ място с баланс от 8-2, като изостава единствено от лидера Рилски спортист, който е непобеден с 10 победи от 10 мача. Академик заема шестата позиция с актив от 4-6. На 5 януари бургазлии гостуват на новака Шумен, докато Академик се отправя към Стара Загора за дерби срещу Берое.

Снимка: НБЛ

Гледайте Националната баскетболна лига, Купата на България, Евролига, Еврокупа и още много баскетбол на световно ниво в ефира на MAX Sport.