Най-големите провали при смартфони през 2021г.

През 2021 г. на пазара излязоха много смартфони, които се бориха за вниманието на потребителите. Пандемията и недостигът на чипове обаче не позволиха на бранша да се развихри и вместо това изпита неочаквани трудности. AndroidAuthority ни показва няколко от основните провали и проблеми на смартфон бранша през годината.

 

LG напусна смартфоните

Конкуренцията на пазара на мобилни телефони е много сериозна. Толкова сериозна, че дори някои големи компании не могат да се справят. LG е сред тях, като се наложи през тази година да се откаже от смартфон бизнеса си.

Години наред той губеше пари. Много пари – над 4.5 млрд. долара. От много време компанията не пускаше нови модели и изглеждаше, че се е отказала от сектора. Накрая потвърди това и от края на юли не е част от пазара на мобилни телефони. Тя винаги може да промени мнението си и да се завърне, но за сега това не изглежда част от плановете за обозримото бъдеще.

 

 

Microsoft Duo с нов опит

През 2020 г. Microsoft показа амбициозното сгъваемо устройство Duo, което трябваше да бъде Android смартфон с два дисплея. Компанията го пусна на пазара, но с малко променена концепция и дори до декември т.г. още не го е обновила до Android 11.

Малко са и приложенията, които поддържат двата дисплея и могат да се възползват от тях. Самите дисплеи също работят самостоятелно, а не като една обща площ. Цената на телефона също е висока – 1499 долара в САЩ. Затова и интересът не е голям, особено на фона на другите сгъваеми телефони.

 

 

Samsung спря Note

Note серията на Samsung всъщност създаде категорията на фаблетите и големите смартфони като цяло. През 2021 г. компанията не пусна нов модел и вместо това насочи усилията си изцяло към сгъваемите смартфони.

За сега няма официално решение от Samsung дали Note ще се завърне или е окончателно прекратена серия. Тя със сигурност имаше много почитатели и затова липсата ѝ е едно от отрицателните смартфон събития за годината,

 

 

Nokia не представи дългоочакваният 9 PureView

През годината Nokia неприятно изненада притежателите на 9 PureView, като се отказа да актуализира телефона до Android 11, както беше обещала. HMD Global, която използва бранда на Nokia за смартфоните, имаше проблеми като цяло с Android 11, като пуска платформата до смартфоните доста по-бавно от очакваното.

Специално за 9 PureView, компанията заяви, че софтуерът и камерата се оказали несъвместими и няма да предложат очакваните високи стандарти. Като компенсация, компанията предложи 50% отстъпка на притежателите на този модел, ако си купят XR20.

 

 

Google и зарядните

Новите Pixel 6 модели поддържат USB Power Delivery PPS Протокол за бъроз зареждане. Компанията обаче продава 30W USB-C зарядно отделно, като дори се оказа, че то не зарежда с тази мощност, а средно с 13W и пикова мощност 22W.

Google потвърди, че телефонът не може да се зарежда с 30W мощност. Компанията никога не е казвала, че може, но въпреки това продаването на подобно зарядно, създаде такова впечатление.

 

 

OnePlus и Oppo

OnePlus е популярен бранд сред феновете на технологиите, като е собственост на Oppo, но оперираше самостоятелно. През 2021 г. обаче двете компании обединиха екипите си за разработка на хардуер, както и тези за софтуер. Телефоните на двете фирми в Китай ще използват една и съща платформа – Color OS, като за сега Oxygen OS остава достъпна за OnePlus моделите на международния пазар.