Учени установиха кои хора имат свръхимунитет към COVID-19

Имунитетът на хората, които са се ваксинирали два пъти и след това са преболедували коронавирус, ще бъде много по-силен от при тези, които просто са се ваксинирали.

Специалисти от САЩ са установили, че при първите нивата на антитела са с около 1000-2000% по-високи от тези при вторите. Такива данни са получени в скорошно проучване, чиито резултати са публикувани в научното списание Journal of the American.

Учените от Университета в Орегон са сравнили 26 пациенти, които са били ваксинирани и освен това са преболедували коронавирус, с хора, които не са били болни, но са били ваксинирани.

Резултатите от проучването показват, че групата на хората, които са се заразили след ваксинация, е имала огромно количество антитела. Увеличението е било наистина голямо. Авторът на изследването Фикаду Тафесе отбелязва, че в някои случаи броят им почти е достигнал нива на „свръхимунитет“.

Моника Ганди от Калифорнийския университет заявява, че това е едно от първите проучвания, които показват, че инфекция след ваксинация може да създаде невероятно силен имунитет, отколкото само ваксинация или предишна инфекция с коронавирус.

Засега не е известно с какъв точно щам на коронавируса са били заразени хората, участвали в проучването. Специалистите твърдят, че в дългосрочен план рискът от по-нататъшно разпространение на вируса по света ще бъде значително намален.

Превод и редакция