Ревю на Lenovo Yoga Tab 13 – Нестандартен таблет със страхотен дисплей

Ако следите ревютата, които публикуваме в Digital.bg, вече знаете, че в нестандартното Yoga семейство на Lenovo има още един нов модел таблет със специална мултифункционална стойка и с батерия вградена в долната част на тялото. Да, това е Lenovo Yoga Tab 13, чийто дизайн, използвани материали, размери и окомплектовка разгледахме в първата част на това ревю.

В случай, че сте пропуснали да я прочетете, кликнете върху снимката по-долу и ще заредите линка.

След това обаче непременно се върнете тук, защото предстои да споделим с вас още много интересни неща около премиерния таблет на Lenovo.

 

 

Ще започнем с дисплея, който едно от основните качества на този таблет. Пред очите си имаме IPS матрица с 13” диагонал. Достатъчно голяма зрителна площ за мултимедийно забавление и работа.

Дисплеят е със съотношение на страните 16:10 и с FHD резолюция от 2160х1350 пиксела. Това означава, че плътността на пикселите за площ от 1″ е 196PPI, размерът на всеки от пикселите пък е 0.1296мм.

 

 

Следствие на това ще определим дисплея като достатъчно детайлен, дори когато го гледаме от по-близко разстояние. Както и сами виждате, от около 5см отстояние, очертанията на пикселите не се забелязват.

 

 

Това индиректно влияе добре и на натоварването на очите след продължителна работа. Споменавайки натоварване, този дисплей притежава специална щадяща очите технология, която неутрализира вредното синьо лъчение.

 

 

Яркостта която Lenovo заявяват за дисплея на Yoga Tab 13 е 400cd/m², като тестовете ни потвърждават истинността на това твърдение. яркостта е равномерна, с 85% разпределение по цялата зрителна площ на екрана.

Както виждате при дежурния ни тест с единичен тъмен бекграунд на дисплея, по него няма ясно изразени по-светли и по-тъмни зони. Дисплеят е с Corning Goriila Glass 3 защита от нараняване и последният му слой е гланциран. Това създава известно неудобство от поява на отблясъци, когато работим с таблета навън на открито в слънчеви дни.

 

 

Въпреки това, както и сами виждате, при тдиректно насочена към екрана светлина, съдържанието пресъздавано на дисплея остава добре видимо. Ъглите на странично виждане са добри – както по хоризонтала, така и по вертикала.

 

 

Цветопредаването на дисплея е на ниво, като черното е достатъчно много и съвсем точни нюанси. Това особено ще оцените, когато играете игри или гледате видео на таблета.

 

 

И друг път сме казвали, че това съотношение на страните е по-подходящо за гледане на видео, заради по-правоъгълната си форма. Като правим сравнението спрямо повечето други таблети, които са 16:9 и респективно са по-квадратни. Времето за реакция, което има дисплея е добро, като това е видно по време на игра.

 

 

Сензорите на дисплеят работят добре и реагират бързо и отчетливо на командите, които задаваме. Базово в комплект с Lenovo Yoga Tab 13 не идва такъв, но ако имате специфична нужда от него за рисуване или работа с графични приложения, можете да си вземете и стилуса Precision Pen 2, който Lenovo предлагат като допълнителна опция.

 

Дисплеят на Yoga Tab 13 поддържа жестово навигиране, което ви позволява чрез бързи команди да работите абсолютно интуитивно с таблета. Така ги няма допълнителните виртуални бутони в долната част на екрана и активната му зрителна площ е още по-голяма.

 

 

Да разгледаме периферията на устройството, част от която е изключително мощно JBL озвучение, което се състои от общо 4 високоговорителя, разпределени симетрично по продължение на корпуса.

 

 

Два от тях се намират в тънката част на периферната рамка горе, а другите два са в долната почти лицева част на стойката. Така без значение по какъв начин използвате Yoga Tab 13, винаги говорителите са открити и звукът който генерират е достатъчно силен и чист.

Реално теста ни показва, че в стая нямате нужда от външна колонка, за да се насладите на силен и качествен звук. По корпуса на таблета има и 4 микрофона, като два от тях са шумопотискащи. Това е нещо което много ценим в наши дни, когато разговорите онлайн са ежедневие. При видео конференции на помощ идва вградената централно в горната част на рамката над дисплея камера.

 

 

Тя е цели 8MP и притежава RGB TOF сензор. Така можете да се възползвате от възможността да снимате с “Ефект Боке”, като в портретен режим можете да скриете някои недостатъци по кожата си чрез софтуерно разкрасяване.

Снимките могат да се реализират във формати 16:10, 4:3 и 1:1. При видео запис максималното качество е Full HD, като можете да снимате и със 720p.

 

 

Видео съдържание можете да прехвърляте и към телевизор посредством HDMI кабела, който имате в комплект с таблета. Входа в ляво е Micro-HDMI с HDCP 1.4 поддръжка. Прехвърлянето на съдържание може да става и безжично посредством Bluetooth 5.2. 

 

 

Интернет връзката на Lenovo Yoga Tab 13 става посредством 2х2 WiFi 6 802.11AX.