Зловредният софтуер Pegasus e най-голямата заплаха за смартфоните iPhone досега

Израелската компания NSO Group от години предизвиква вниманието на технологичната индустрия към себе си с агресивните си разработки. Зловредният софтуер може да шпионира милиони устройства от двете водещи платформи за смартфони. Усъвършенстваните методи за хакване на NSO Group са особено впечатляващи, когато става въпрос за iPhone и впечатляващата сигурност, която предлага Apple на своите клиенти.

Инсталирането на Pegasus е използвано за шпиониране на милиони потребители без знанието им, чрез iMessages без дори да се налага да си взаимодействат със съобщението.

Ситуацията ескалира до такава степен, че Apple заведоха дело срещу NSO Group заради инфектиране на iPhone с вируса Pegasus. Жертви на атаките със софтуера са предимно бизнесмени, журналисти, политически активисти и хора с опозиционно мислене в някои държави.

Applе предприеха допълнителни действия за защита на потребителите на iPhone, като САЩ постави NSO Group в т.нар. „черен списък“, което тепърва ще създава проблеми на компанията. Най-важното е, че вече е наличен пач, който позволява на Pegasus да бъде толкова ефективно средство за хакване на iPhone.

 

 

Близките отношения между NSO Group и представителите на някои авторитарни режими също предизвика критики срещу израелският разработчик. Другите големи компании в технологичната индустрия също са „изненадани неприятно“ от това колко опасен е Pegasus за потребителите. Представители на екипа за сигурност Project Zero в Google също коментираха софтуера на NSO Group.

Професионалното им мнение е, че това е една от най-големите заплахи в индустрията досега. Това е толкова усъвършенстван инструмент за шпиониране, какъвто можем да очакваме от правителствени и държавни агенции. Самият факт, че NSO Group оперира в частния сектор и може да създаде Pegasus за нуждите на своите клиенти е изключително плашеща.

Специалистите на Project Zero не са виждали досега толкова сериозна заплаха, която не изисква взаимодействие със сървъра на атакуващия и при отсъствие на зареден JavaScript или други подобен скрипт. Apple предлагат решение на проблема в последната версия на iOS, което не означава, че софтуер като Pegasus няма отново да заплашва потребителите.