Тестваме лаптопа Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 – Клавиатура, тъчпад и периферия

Страхотен бизнес лаптоп с красив дизайн, който има десет годишна традиция в премиум сегмента, благодарение на няколко поколения предшественици зад гърба си. Лаптоп, корпусът на който е изграден от висококачествени редки материали, характерни със здравина и ниско тегло. Лаптоп, който има размери, значително по-малки от тези на конкурентите си и в който са използвани редица иновативни технологични похвати.

До тук описахме Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 и всичко, което разбрахте за него благодарение на първата част на ревюто, което Digital.

bg му посвети. Ако сте пропуснали да я видите, за да не ви преразказваме всичко показано там, директен линк към нея ще намерите, кликвайки върху тази снимка.

 

 

А сега идва ред да продължим напред с останалите интересни неща, които предстои да споделим с вас, след седмица обстойни тестове на които подложихме машината. Когато Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 е отворен, впечатление ни прави обновеното лого в долната дясна част, в което вече стои и голямо цветно X1. Същото има и върху горната част на капака на лаптопа, но в него вече има и червена светеща точка.

Двата маркера определено изглеждат ефектно. Ако при предишното поколение на ThinkPad X1 Carbon бутонът за активиране беше в дясната периферна част, то тук вече го забелязваме в дясно, непосредствено над клавиатурата, като той е с вграден сензор за разпознаване на пръстов отпечатък и в него е вградена бяла LED подсветка.

 

 

Такава има и в ляво, в бутона който служи за спиране на звука. Подсветка има и клавиатурата на ThinkPad X1 Carbon Gen 9. Като тя е бяла, с две нива на регулиране. То става посредством комбинация от бутоните Fn Space.

Имате на разположение и други бързи команди, като много полезна е Fn PrtSc, която извежда бързо меню с различни опции за запис на случващото се на екрана ви и обработка на снимката преди запаметяване. Същото меню може да се извиква и посредством комбинация от трите бутона Windows Shift S.

 

 

Клавиатурата на Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 е пълноразмерна, като бутоните ѝ са от така наречения “Chiclet” тип, с А-симетрична ергономична форма, която приляга добре към пръстите ни.

Бутоните са с достатъчно разстояние помежду си и няма шанс случайно да натиснете съседни при бързо въвеждане на текст. След тестовете на които подложихме клавиатурата, можем да заключим, че бутоните ѝ са достатъчно тихи, че да не пречите дори на други хора в стаята, които си почиват.

 

 

В средата на клавиатурата, типично за ThinkPad серията на Lenovo, при X1 Carbon Gen 9 стои червена гумена точка, която носи името “тракпойн”. Тя е и причината над тъчпада да има три механични бутона.

И друг път сме казвали, че този курсор е изключително удобен за специфична работа като рисуване, графични задачи и инженерни дейности. Реално ако свикнете с “тракпойна”, можете изобщо да забравите за стандартния тъчпад и за външната мишка. Движението на курсора по екрана посредством червената точка става бързо и прецизно.

 

 

Същото можем да кажем и за тъчпада, който макар и в черен мат, реално е направен от висококачествено подсилено стъкло. Той отчита зададените с пръст по него команди много добре. Тъчпада е увеличен и размерите му са 110мм на 55мм.

В сравнение с предходното ThinkPad X1 Carbon Gen 8 поколение, при деветката наблюдаваме промяна в разположението на високоговорителите. Тук те са общо четири, като два от тях разположени не над клавиатурата както преди, а в късите страни, като естествени продължения на бутоните.

 

 

Тях ще определим като спомагателни, защото са с по почти 1W мощност. Основната сила на звука идва от двойка 2W говорители, които се намират в долната част на корпуса.

Озвучението е Dolby Atmos и обективно погледнато звучи по-добре в сравнение с това, което имаше предходното поколение на модела, а то също можеше да се похвали със силен и качествен звук.

 

 

По продължението на корпуса на ThinkPad X1 Carbon Gen 9 има и четири микрофона, които са с 360-градусов обхват. Идеята на Lenovo е била да направят идеална аудио среда за провеждането на видео конферентни разговори, предвид че в наши дни такива все по-често се провеждат от бизнес насочените потребители.

WEB камерата на ThinkPad X1 Carbon Gen 9 е вградена централно в горната част на рамката около екрана. Тя снима с HD качество и има механичен капак, който при предпазва от неприятното усещане да знаете, дали някой хакер не ви гледа във всеки един момент от отворената ви камера. Lenovo са добавили червена маркираща точка, която удобно ви показва дали камерата ви е затворена.

 

 

От компанията предлагат като опция и хибридна инфрачервена IR камера. Такава виждате тук, защото е налична при нашата тестова бройка. Механичния затвор е не просто капаче, което закрива камера.

При затваряне, на софтуерно ниво, то изключва и самата камера. При снимки камерата може да снима с 0.9MP във формат 16:9 с максимална резолюция 1280х720 пиксела. Налично е лицево разпознаване и респективно проследяване на лицето в кадър, като при кадри с неравномерно осветяване на помощ идва софтуерен HDR.

 

 

Това е тестова снимка, която направихме с камерата вечер при слаба околна светлина. При видео запис, за да неутрализирате трептенето, ако зад вас например стои бял фон под луминисцентно осветление, можете да направите ръчна регулация на честотата между 50Hz и 60Hz.

 

 

При конферентни разговори можете да свържете и слушалки – безжични чрез Bluetooth 5.1 или жично чрез 3.5мм аудио жак, който е разположен в дясната периферна част.

 

 

Там при Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 се намират още Kensington Lock заключващ механизъм и пълноразмерен USB Type-A порт, версия 3.2 Gen 1. В срещуположната лява страна има още един пълноразмерен USB порт от същия модел, двата USB Type-C hunderbolt 4, както и пълноразмерен цифров аудио/видео изход HDMI 2.0.

 

 

Безжичната връзка на лаптопа е поверена в ръцете на NFC бърза връзка с други устройства и на 2×2 AX антена с Intel Wireless AX201. Последната комбинация, ви гарантира идеална Интернет свързаност.

Lenovo предлагат опционално WWAN с 4×4 MIMO 5G (LTE CAT20) и 4G (LTE CAT12), като нашата тестова бройка е снабдена със SIM слот в дясната периферна част.

 

 

Продължавайте да следите Digital.bg и съвсем скоро на сайта ни предстои да откриете и последната част на ревюто, което посветихме на премиум модела Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9. В нея ще споделим неподправените си впечатления от дисплея, хардуера, софтуера и батерията на устройството.