Ревю на лаптопа Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 – Дизайн, размери и окомплектовка

От далечната 1992 година, когато на бял свят се появява първия ThinkPad модел лаптоп, като тогава той още е на компанията IBM, до днес, когато ThinkPad е моделна линия на Lenovo, лаптопите които включва тя се славят като едни от най-добрите и желаните сред професионалните и бизнес потребителите. Сред ThinkPad моделите има няколко различни подсерии, като една от най-интересните е премиум серията X1 Carbon.

Ултрабукът Lenovo ThinkPad X1 Carbon вече е факт

Тя беше представена от Lenovo през 2012 година посредством първата генерация на модела X1 Carbon. До днес тя вече има зад гърба си няколко последователни наследника, като при всеки следващ в края на наименованието Lenovo добавят единствено поредни номер на новата генерация.

И така в края на 2021 година, Digital.bg има удоволствието да ви запознаем отблизо с Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9.

 

Не си мислете обаче, че новата генерация 9 е просто фейслифт на предишното поколение ThinkPad X1 Carbon Gen 8. Разликите спрямо него, тук са съществени и градивни.

Например при Gen 9 е използвано напълно ново шаси със значително подобрено активно оглаждане. Какви други нововъведения са интегрирали Lenovo при своя ThinkPad X1 Carbon Gen 9 ще разберете в следващите редове, които отредихме за подробно ревю на лаптопа.

 

 

Това е кутията в която идва лаптопа, а сега ще надникнем в нея, за да видим, какво включва окомплектовката. Преди това обаче ще кажем, че тестовата ни бройка е демо смепъл, по тази причина лаптопа не идва в официалната си кутия. Ако си купите Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 от магазина, в транспортната кутия ще има втора, далеч по-луксозна.

Тя е с червено тяло и с черен капак, като в нея ще се намира самия лаптоп. Освен него в окомплектовката има още книжки с инструкции и зарядно, което се състои от два компонента. То е с Type-C накрайник и е малко по-специално, защото е възможност за бързо зареждане, посредством 65W изходна мощност. За зарядното и батерията обаче в детайли ще си поговорим по-късно в ревюто ни.

 

 

Сега е време да погледнем самия лаптоп, за видимото за очите по корпуса на който, определено има какво да се разкаже и покаже. Lenovo предлагат свояThinkPad X1 Carbon Gen 9 в два варианта – със стандартен черен цвят и с Carbon-Fiber Weave на горния капак. На пипане корпуса се усеща като гумиран.

Такъв е не само горният капак, но също така дъното, вътрешната част и дори рамката около екрана. Така се създава едно неповторимо усещане за монолитност. Материалът е приятен на допит и не са пързаля. Това прави лаптопа удобен за носене в ръка, като опасността от неволно изпускане е сведена до минимум. Този вид повърхности обаче имат и един голям недостатък. Чисто козметичен, но все пак недостатък – цапат се изключително много с пръстови отпечатъци.

 

 

За щастие обаче материалът е такъв, че и лесно се почиства. Черният цвят е само гумирано покритие, реално под него стоят карбонов горен капак, магнезиево вътрешно пространство и алуминиево шаси. Все материали, които имат славата да бъдат супер леки, здрави и не много евтини и масови.

Горният капак на лаптопа е добре балансиран спрямо основното тяло. Той се отваря лесно с един пръст и в отворено положение стои стабилно без да се разклаща. Това е много важно за потребителите, които често използват лаптопа в движение по време на път, работейки с него в скута си. За стабилността на капака, който впрочем може да се отвори до ъгъл от 180 градуса, спомага централно разположеният отварящ механизъм.

 

 

Дизайнът му е нещо ново за X1 Carbon серията и е заимстван от ThinkPad X1 Extreme Gen 4, който Lenovo представиха по-рано тази година, и който своевременно ви бяхме показали в класацията ни за “Топ 3 супер компактни и мощни бизнес лаптопа”.

Споменавайки компактни размери, несъмнено един от ключовите елементи в този лаптоп са неговите компактни размери. Новата девета генерация на Lenovo ThinkPad X1 Carbon има тяло, големината на което може да позволи на лаптопа да бъде удобен спътник по време на работа извън дома и офиса. Ако трябва да бъдем точни, габаритите на тялото са Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 са 314.5мм на 221.6мм, при тегло от съвсем скромните 1130гр. Дебелината на профила е само 14.9мм, което е точно толкова, колкото и при предишното поколение на модела. То обаче беше със значително по-широк корпус, който достигаше 323.5мм заряди по-дебелата рамка около дисплея.

 

 

Всъщност ако направим съпоставка и с някои конкурентни модели лаптопи в този клас, ще забележим, че X1 Carbon Gen 9 е с доста тясно тяло. Така например Dell Latitude 7410 е широк 321.4мм, а HP EliteBook x360 1040 G7 маркира 319.3мм.

Намалената ширина до голяма степен се дължи на преминаването на Lenovo към 16:10 съотношение на екрана. Що се отнася до дебелината на тялото, леновото също превъзхожда тези два модела, защото те са с дебелина на профилите от съответно 19.3мм и 16.5мм.

 

 

Несъмнено Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 е един лаптоп, който заслужава вниманието ви и по тази причина Digital.bg му отдели цяла седмица обстойни тестове. Очаквайте и останалите части от ревюто, в което споделяме впечатленията си от машината. Най-интересното тепърва предстои.

 

Lenovo ThinkPad X1 Nano - Тест на хардуер, периферия и батерия | Digital.bg

 

Междувременно ако искате да видите още един много интересен лаптоп на Lenovo, ви предлагаме да изгледате видео ревюто, което посветихме на Lenovo ThinkPad X1 Nano, който е най-лекият лаптоп който сме тествали. Неговото тегло е само 907 грама.