Wi-Fi бъг излага на риск милиарди устройства по света

Технологиите направиха смартфоните в дигитален асистент в ежедневието ни, с който можем да се забавляваме, да работим, да бъдем креативни, да банкираме, но също да заснемаме впечатляващи снимки и клипове. Активността пред тъчскрийн екраните, обаче често ни изправя пред предизвикателства, които излагат на риск личните ни данни.

Паролите са важен компонент в опитите да се предпазим онлайн, който самостоятелно не е достатъчен за противодействие на хакерите. Необходим е комплексен подход с използването на комбинация от практични мерки като двуфакторна автентикация и биометрични технологии.

Експертите често предупреждават, че не проявяваме достатъчно внимание към някои от най-базовите функционалности, които предлагат смартфоните. Публичните мрежи например са сериозна заплаха, която се подценява от повечето собственици на моибилни устройства.

Екип от учени на Darmstadt University of Technology със свои колеги от Secure Mobile Networking Lab ни припомнят отново колко уязвими могат да бъдат любимите ни джаджи.

 

Европейските организации повеждат проучване, което демонстрира колко лесно е да бъдат откраднати пароли и да се манипулира публичния трафик, чрез уязвимости в модерните Wi-Fi и Bluetooth чипове. Почти всяка джаджа, която използваме в своето ежедневие има Bluetooth, Wi-Fi и LTE модеми.

Споделянето на ресурси между тези компоненти подобрява цялостната работа на смартфоните, но може да е заплаха за сигурността. Хакерите вече разполагат със сложни системи, които се възползват от начина, по който безжично комуникират хардуерни части на мобилните устройства.

Съвместният проект на експертите показва, че безжични адаптери на Broadcom, Cypress и Silicon Labs, които се използват от милиарди устройства са засегнати от тази уязвимост. Добрата новина за потребителите е, че производителите са информирани за проблемите от учените.

Разработката на необходимите пачове за сигурност, обаче може да отнеме седмици, което налага да бъдете много внимателни при свързване на мобилните устройства с безжични мрежи.

 

TagsWiFi