Windows 11 забавя работата на NVMe SSD дисковете

Мicrosoft отново предизвикаха негативни коментари в социалните мрежи свързани с неочаквани проблеми в работата на компютрите. Потребители използваха форумите и социалните мрежи, за да се оплачат от пореден бъг предизвикан от Windows 11. Разпространението на операционната система започна още в началото на октомври, но има доста хора, които все още се въздържат от ъпдейтване на своите устройства.

Появата на подобни проблеми обяснява по най-добър начин изчаквателната им позиция.

В конкретният случай Windows 11 оказа негативно влияние върху работата на NVMe SSD дисковете. Потребителите твърдят, че софтуера забавя драстично скоростта на SSD-тата, което е доста неприятно. Проявленията на проблема са различни при отделните драйвъри и хардуерни конфигурации, съобщава Neowin.

На този етап Microsoft не са предоставили актуализация, която да възстановява нормалната работа на устройствата. Можем само да предположим, че вече се работи над ъпдейт, който да ни позволи да използване нормално своите SSD-та.

 

 

Някои потребители отчитат сериозно забавяне в Input/Output операциите в секунда (IOPS), докато други съобщават за по-ниска скорост при запис и прочит на информация. Известен е случай, при който забавянето е двойно, в сравнение със същите показатели в Windows 10. Oплакванията регистрирани във Windows Feedback Hub се увеличават постоянно и са свързани с NVMe М.2 драйвърите, както и с високата латентност.

Всъщност това не е първият път, в който компанията се озовава в подобна ситуация. В миналото често се е налагало Microsoft да пускат ъпдейт, за да отстранят бъг предизвикан от нова версия на Windows. Покупката на SSD изисква допълнителни средства и собствениците им очакват да получават в замяна осезаем ръст в производителността.

Всеки проблем, който влияе на скоростта създава неочаквани и непредизвикани затруднения за крайните потребители.