Новата версия на iOS ще показва дали вашият iPhone е ремонтиран с оригинални части

Извършването на ремонт на iPhone понякога може да бъде неочаквано трудна задача. Това е предизвикано от рестрикциите на Apple свързани с подмяната на компоненти. Apple обикновено подканват потребителите да използват оторизираните им сервизи. От дълго време се дискутира темата за мрежата от независими бизнеси, са оторизирани от компанията и извършват подмяна на части за iPhone.

В много случаи Apple поставят специални контролери или използват софтуерни методи, за да предотвратят ремонта извън собствените сервизи. Потребителите биха искали да имат повече контрол над целия процес, което би им позволило и да си спестят излишни разходи. Въпреки агресивната си политика компанията все пак обръща внимание на мнението на своите потребители.

Вече ви съобщихме, че Apple ще разреши смяната на дисплея на смартфоните iPhone 13 в неоторизиран сервиз. Вече се работи над актуализация в iOS която ще предлага допълнителна информация на потребителите, които им се налага да ремонтират своите устройства.

 

 

От Mashable съобщават за документ на Apple, в който се споменава „iPhone parts and service history“ функционалност. Тази опция ще е налична за собствениците на iPhone след като инсталират iOS 15.2. Когато актуализацията е достъпна ще трябва да отворят последователно „Settings>General>About“.

Секцията вече ще включва и информация за историята на извършените ремонтни дейности на смартфоните. Собствениците на устройствата също така ще видят и дали са използвани оригинални части, както и предупреждение, ако сменените компоненти не са легитимни. В тази ситуация ще се показва „!“ символ, допълнен от текста „Unknown Part“.

Същата индикация ще се появи, когато iOS открие подменен компонент, който вече е бил използван от друг iPhone, не функционира правилно или процеса на подмяна не е завършен. Функцията е доста полезна и ще предостави важна информация на потребителите, която досега не бе налична в операционната система.

 

Oще от Digital: Защо шефът на Apple препоръчва Android на някои потребители на iOS