Kaкво причини срива на биткойна, който ликвидира криптовалута за $2.5 млрд.

Виртуалните валути са един от най-бързо развиващите се пазари и водещ тренд в технологичната индустрия. Хардуерната криза, в която е изпаднал IT сектора в голяма степен също е провокирана от интереса към биткойн. Копаенето на криптовалута е бизнес възможност, която привлича все повече хора в световен мащаб.

През последните дни бе отчетен спад в цената на биткойна, който предизвика редица любопитни въпроси.

От euronews съобщават, че най-популярната виртуална валута е загубила почти една трета от своята стойност през уикенда. Конкретната цифра е 29%, като тези процеси доведоха до ликвидиране на криптовалута за $2.5 млрд.

Цената на биткойн отчита спад от 22% през уикенда и достига до най-ниски нива от €37 095. Само за сравнение през октомври бяха отчетени рекордни стойности от над €60 хил. Внушителният спад в стойността на биткойн през последните дни не е случайност, а се дължи на няколко различни фактора.

 

 

Загубата на 29% от стойността на биткойн е съчетание от реализиране на печалба на големи инвеститори, както и макроиномически опасения, които доведоха до продажба на около €1 млрд. в криптовалути в рамките на денонощие. Този срив е последица от нестабилна седмица за световните финансови пазари.

Доходността на световните акции и сравните американски облигации отчетоха спад, предизвикан от забавяне на растежа на работни места. Ситуацията се задълбочава и от разпространението на новия вариант на коронавируса, който допълнителни затруднява инвеститорите.

Продажбата на криптоактиви се появява дни преди показанията на ръководители на осем големи компании за криптовалути. Това е първият случай, в който водещи личности от крипто пазарите ще свидетелстват пред законодатели.