Кой е Лотфи Заде

Tехнологичният гигант обнови логото на своята страница, за да почете подобаващо Лотфи Заде. Той е компютърен учен с азербайджански корени, които работи и живее през голяма част от живота си в САЩ. Най-известната му разработка е т.нар. „Fuzzy Logic“ теория, която е формулирана като алтернатива на традиционната „Yes-Nо“ логика в опит да обясни как хората виждат заобикалящият ги свят.

Идеята за концепцията се ражда, докато Лотфи Заде търси начини да програмира компютърен софтуер по такъв начин, че да разпознава ръкописен текст. Днешното лого, което виждаме в Google е посветено на 57-годишнината от създаването на „Fussy Logic“. Неговата теория е възприета положително от академичните среди, както и от технологичната индустрия.

Благодарение на своята формулировка Лотфи Заде допринася за медицината, икономическото моделиране, но и редица потребителски продукти като антиблокираща спирачна система, асансьори, спирачни системи и много др.

 

 

В голяма степен „Fuzzy Logic“ е специален подход към изчисленията, който е базиран на т.нар. „степен на истинност“, вместо обичайната „вярно-невярно“ или (1 и 0) логика, на която са базирани съвременните компютърни системи. Припомняме ви, че Лотфи Заде е роден на 4 февруари 1921г. в Азербайджан в семейство на физик и журналист.

Когато навършва 10-годишна възраст семейството му се мести в Иран, където получава своето образование в сферата на компютърните науки. След това продължава своето професионално развитие в MIT. Докато работи като електрически инженер в University of California започва да работи над своята иновативна концепция.

През 1965г. завършва своя труд Fuzzy Sets – Information and Cоntrol, който описва използването на математически изчисления за дефиниране на човешки концепции като „височина“, „красота“ и др. Лотфи Заде получава множество научни награди за своята теория и напуска този свят през 2017г., когато е на 96-годишна възраст.

 

Oще от Digital: Най-забавните драскулки на Google през годините