Apple съдят NSO Group заради инфектиране на iPhone с вируса Pegasus

Apple полагат много усилия, за да гарантират сигурността на своята мобилна екосистема. Именно затвореният характер на iOS е една от причините да няма толкова много вируси и зловреден софтуер. Ситуацията при Android е коренно различна и неслучайно хакерите проявяват най-голям интерес към операционната система на Google.

Реgasus е името на неприятна заплаха, която вече изложи на риск милиони смартфони.

За първи път вирусът бе открит преди две години, но скоро се появи негова модификация. Експертите твърдят, че Pegasus е използван за шпиониране на милиони потребители на устройства с Android и iOS.

Сега Apple предприеха съдебни действия срещу NSO Group – израелска компания, която е разработила Pegasus. Делото изисква да бъде блокиран достъпа до компанията до „софтуера, услугите и устройствата“ на Apple, но също и повече информация за начина, по който NSO Group са инфектирали толкова много потребители.

 

 

Oсновните обвинения срещу NSO Group са свързани с инвестициите в размер на милиони долари, които получават от държавни правителства и агенции. Тези средства се инвестират в разработката на технологии за наблюдение и шпиониране, които много трудно могат да бъдат открити от експертите.

Apple твърдят, че предлагат най-сигурният хардуер в пазара на потребителска електроника, но също така, че са изправени пред все по-сериозната заплаха от действията на компании като NSO Group, съобщава TheVerge.

Така например Pegasus е създаден с идеята да осигури на правителствата достъп до микрофона, камерата и личните данни на iPhone, както и на устройствата с Android. При необходимост се инсталира вирус, с който мониторинга продължава. Компанията също така ще инвестира над $10 млн. в екипи от специалисти, които се борят срещу технологиите за следене.

В заключение ще отбележим, че Facebook (Meta) също заведоха дело срещу израелската NSO Group.