Weаr OS е най-бързо развиващата се операционна система за смарт часовници

Apple Watch е най-популярният бранд в сегмента на умните часовници. Въпреки това голяма популярност набира Wear OS. Това е алтернативна операционна система, която се разработва от Google. Последните данни от доклад на Counterpoint Research разкриват за солидно представяне на устройствата с WearOS.

Информацията обхваща баланса на силите в световния пазар на смарт часовници през третото тримесечие на 2021г. Устройствата с WearOS вече притежават 17% пазарен дял, докато Apple може да се похвали с 22% от продажбите. Така разликата между двете водещи операционни системи в тази продуктова категория е едва 5%.

За сравнение през второто тримесечие Wear OS имаше дял от едва 4%. Основната причина за добрите резултати през юли-септември е популярността на Galaxy Watch 4. Досега Samsung използваха Tizen OS, но изглежда транзицията към Wear OS се отразява положително на цялата индустрия.

 

 

Анализаторите смятат, че положителните трендове ще продължат и през следващите тримесечия. Така Wear OS постепенно ще се превърне в реален конкурент, който може да изпревари Apple Watch за първата позиция в сегмента на умните часовници. Премиерата на устройства на други производители с Wear OS 3 ще направи софтуера по-атрактивен за крайните потребители.

На този етап Galaxy Watch 4 e eдинственият модел с платформата и също така използва One UI Watch интерфейса. От Google ще позволят на другите компании да персонализират начина, по който изглежда и работи операционната система. Тази особеност ще подобри крайното изживяване и вероятно ще провокира интереса на повече хора.

Следващият голям ъпдейт на Wear OS 3 е планират за първата половина на 2022г.