Kaк Apple ще позволи на потребителите да ремонтират сами своите смартфони и компютри

Apple възнамеряват да улеснят своите клиенти, като им предоставят възможност свободно да ремонтират iPhone и компютрите Mac. Решението на компанията се появява в момент, когато са подложени на сериозни критики. От една страна регулаторите искат Apple да предложи повече възможности, а от друга самите потребители биха желали да подменят самостоятелно части на своите джаджи.

Технологичният гигант е обърнал внимание на критиките и стартира нова програма с името Self Service Repair.

Благодарение на това предложение потребителите ще могат да извършват ремонт на iPhone и компютрите Mac като използват технически ръководства публикувани в официалния уеб сайт на Apple.

Новата програма също така ще включва продажба на компоненти и инструменти за ремонт на устройствата, което обещава да спести ценно време на крайните потребители. Tова означава, че ще е възможно сами да извършите ремонта, без да посещавате магазин на Apple или неоторизиран сервиз.

 

 

Едва ли ще се изненадате, че представителите на iPhone 12 серията и смартфоните iPhone 13 ще бъдат първите устройства, които ще се възползват от програмата. След това към тях ще бъдат добавени и компютрите, работещи с Apple M1 процесора, съобщава CNN.  Официалните данни разкриват, че още в началото ще бъдат налични над 200 компонента и инструменти за ремонт.

Техният брой ще продължи да се увеличава в месеците преди края на 2022г. Конкретните цени на частите ще бъдат обявени допълнително, когато стартира програмата в първите дни на новата година. Apple обещават да таксуват потребителите същата стойност, както и независимите оторизирани сервизи, които и сега си партнират с компанията.

Извършването на самия ремонт няма да нарушава гаранцията на устройствата, освен ако не повредите в процеса даден компонент. Програмата Self Service Repair ще е подходящо решение за подмяна на най-важните части на iPhone и Mac, сред които дисплеи, батерии и камера модули.

 

TagsApple