Видео картите NVIDIA GeForce RTX 4000 ще бъдат два пъти по-бързи oт RTX 3000

Aмбициозните планове на NVIDIA да стават по-влиятелен фактор в пазара на видео карти се наложи да претърпят драстични промени. Компанията не успява да достави достатъчно хардуер за своето ново поколение от хардуерни решения. Това затруднява дистрибуцията на NVIDIA, но също откриването на последните GPU карти от висок клас на компанията.

Независимо от специфичната ситуация вече се работи над RTX 4000 GPU платформата, която ще наследи популярните модули от RTX 30 Series.

Най-сериозното подобрение в гамата ще е транзицията към Ada Lovelace архитектурата. Видео картите с новия чип дизайн ще предложат два пъти по-висока производителност, но и ще консумират двойно повече енергия.

NVIDIA GeForce RTX 4080 ще бъде флагмана от новата серия, който ще има важно знaчение за конкуренцията с AMD Radeon RX 7000 серията, която ще е базирана на RDNA 3 технологията, съобщава wccftech.

 

 

Производството на Аda Lovelace архитектурата ще използва 5-нанометров процес на TSМС, което ще допринесе за хардуерните иновации. Резултати от бенчмаркове показаха съществуването на NVIDIA AD102 „ADA GPU“, който разполага с 18 432 ядра. По този начин компанията почти ще удвои броя на ядрата във видео картите с Ampere технологията.

Официалната премиерра на Ada Lake платформата ще е през 2022г., като почти сигурно това ще се случи првез втората половина на следващата година. Дотогава има достатъчно време не само да разберем повече за плановете на NVIDIA, но също да позволи на компанията да се справи ефективно с недостатъчните доставки в индустрията.

 

Oще от Digital: Видео картите на NVIDIA стават по-евтини, докато цените на AMD се увеличават