Треньорът на Украйна: Никога не се оправдавам с липсата на късмет

Временният национален треньор на Украйна Олександър Петраков говори доста философски след мача с България, в който неговите играчи имаха пълно превъзходство, но трябваше да се задоволят с 1:1. 

„Много ми хареса как игра нашият отбор. От всичко съм доволен, доволен съм от момчетата. Негово Величество футболът затова е прекрасен – когато ти не вкарваш, ще ти вкарат на теб.

Имахме много моменти, но не ги използвахме. Да кажем, че съм доволен от играта и от футболистите, така че претенции към тях нямам”, заяви Петраков, който се засмя едва доловимо, когато му прочетоха статистиката от мача и головите възможности за неговия отбор. 

„Вижте, ще ви кажа директно. Аз съм опитен човек, водил съм и младежки, и юношески отбори. Никога няма да кажа думата: не ни върви. Пропуските са въпрос на чисто техническо майсторство на играчите“. 

Попитан дали е доволен от експеримента с двама централни защитници, той потвърди: „Да, доволен съм как момчетата се представиха в тази схема. Аз не съм прочетена книга, спокойно. Както казват за жените: нито една жена не е прочетена книга, така съм и аз. Да видим реалността – аз току поех отбора и не съм имал възможност да правя експерименти в контролни мачове. Тук в тази проверка се появи такава възможност и я използвахме. Хареса ми как изглеждаме с двама централни защитници. Вървим обаче напред”. 

„Не искам никого да заблуждавам преди мача с Босна и Херцеговина, не правя промени заради това. Сега имаме интернет и там можеш да намериш всичко, каквото те интересува. Всичко е открито и със свободен достъп, няма кого да заблудиш и излъжеш”. 

Попитан дали има по-особено мнение за Ярмоленко и Зинченко, които бяха с най-много пропуски, той каза: „Доволен съм от играта им. И двамата от доста време не бяха играли, така че исках да запишат цял мач. Смятам, че имаме достатъчно време – четири дни за възстановяване, всичко е нормално. Зинченко също така игра и в защита, знаем и тези му възможности. Всичко беше планирано, а решенията какво да правим ги вземам след съвети с помощниците ми”. 

„Сега идва мачът с Босна и Херцеговина. Разбира се, че мечтая за позитивен резултат за нашия отбор. Ще направим всичко, което зависи от нас. Няма негативи в мене след днешния мач и пак ще се повторя, че съм доволен от всички. Искам да поздравя и вратаря Дмитро Ризник, който направи дебют. С прекрасните си мачове във Ворскла (Полтава) заслужи мястото си в националния отбор”, обясни още Петраков.