Аpple изпревариха Xiaomi по продажби на смартфони през третото тримесечие на 2021г.

Световният пазар на смартфони отчете двуцифрен ръст в продажбите през първата половина на годината. Положителното представяне за водещите производители, обаче не успя да продължи през третото тримесечие. Според информация от актуалния доклад на IDC в индустрията е отчетен спад то 6.7% в продажбите на смартфони за периода между юли-септември.

Анализаторите прогнозираха не повече от 2.9% спад, което показа нагледно, че ситуацията с влошените доставки и недостига на компоненти продължава да се влошава. Конкретните данни от Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC разкриват, че глобалните продажби за третото тримесечие достигат до 331.2 млн.

Всички водещи производители на смартфони са принудени да се съобразят с неочакваната ситуация. Най-драстичен спад в продажбите е регистриран в Централна и Източна Европа, където намалението достига до 23.2%, според доклад на IDC. С малки изключения се запазва общия баланс на силите между големите брандове, съобщава TechRadar.

 

 

Apple е компанията, която  отчита най-солидно увеличение на продажбите от 20.8%, спрямо третото тримесечие на 2020г. Технологичният гигант реализира доставките на 50.4 млн. устройства, което им отрежда пазарен дял от 15.2%. Така Apple успяват да възстановят позицията си на втория най-голям производител на смартфони в света, изпреварвайки отново Xiaomi.

Китайският производител продава 44.3 млн. смартфона в периода между юли и септември, което е 4.6% спад и вече имат 13.4% дял. Samsung запазват лидерският си статут с 20.8% от всички продажби и са доставили над 69 млн. устройства Galaxy през третото тримесечие. Проблемите с доставките са причината най-големият производител да отчете с 14.2% по-малко продажби на годишна база.

Oppo и Vivo допълват първите пет най-големи компании при смартфоните с продажбата на респективно 33.2 и 33.3 млн. устройства през третото тримесечие на 2021г.