Microsoft изпревари Apple и стана най-скъпата компания в света

Аpple се превърна в първата компания в глобален мащаб, която успя да премине пазарна капитализация от $2 трилиона. Oт дълго време това е най-скъпият бранд в технологичната индустрия. Премиерата на iPhone 13 серията създава добри предпоставки Apple да продължат със своето впечатляващо представяне на финансовите пазари.

Интересът към смартфоните, обаче поне на този етап не оказва такова влияние върху компанията.

Данни на Bloomberg също така разкриват, че Apple са загубили първата позиция, след като публикуваха резултатите за тримесечието, които не отговориха на очакванията на анализаторите. Акциите на компанията отчетоха 1.8% спад на борсите.

По този начин Apple се оценява на $2.46 трилиона и засега ще трябва да се задоволят с втората позиция. Така Microsoft успяват да разширят своя бизнес до $2.49 трилиона, благодарение на актуалния 2.2% ръст в стойността на акциите им. Така Microsoft става най-богата публично търгувана компания в света.

 

 

Софтуерният гигант предлага портфолио с продукти, които са по-добре диверсифицирани между голям брой бизнеси. Това им предоставя едно допълнително ниво на сигурност, в сравнение с Apple. Последният път, когато Microsoft успя да изпревари своя конкурент в света на технологиите бе през първата половина на 2020г.

Анализаторите вече прогнозираха, че Amazon и Apple имат лимитирани възможности за бизнес прогрес, в сравнение с Microsoft. Финансовото представяне на най-големите американски компании донякъде оправдава първоначалните очаквания. Стойността на акциите на Microsoft се увеличи с 49% от началото на годината досега, докато при Apple ръста е 13%, а Amazon трябва да се примирят с 3%.

 

Още от  Digital: Microsoft разкри защо Windows 11 работи по-бързо от Windows 10 на един и същ хардуер