Какви ще са тенденциите в цената на DDR5 RAM паметта

Следващият голям ъпгрейд свързан с RAM паметта е навлизането на първите DDR5 модули. Потребителите очакват с нетърпение да се сдобият с новия хардуер, което не е изненадващо заради подобренията. Технологията се очаква да удвои производителността до 6.4Gbps, спрямо DDR4 паметта, която достига до максимум 3.

2Gbps.

Кризата с недостига на чипове забави премиерата на DDR5 RAM паметта, която ще е налична на пазара през 2022г. Очакванията са  представянето на процесорите от Alder Lake серията от 12-та генерация, чиято премиера е на 4 ноември да е свързано и с първите DDR5 модули. Все пак ще са необходими няколко месеца за масовото навлизане на новата RAM памет.

Aко планирате да се възползвате от DDR5 модулите е добре да знаете, че се очаква цената им да бъде доста висока, съобщава TechRadar.

 

 

МSI са един от водещите производители на хардуер, които разкриха интересни подробности за процесорите Alder Lake. Успоредно с това компанията прогнозира, че DDR5 RAM паметта ще бъде между 50-60% по-скъпа, в сравнение с DDR4. Тази стойност надвишава обичайните 30-40% при транзицията към нова хардуерна технология.

Причината за оскъпяването е, че DDR5 изискват допълнителни компоненти, което се отразява на цената. Специфичната ситуация с глобалния недостиг на чипове поне засега не е фактор във формирането на цената на DDR5 RAM. От MSI също така уточняват, че ще са необходими около две години, за да се нормализира цената, спрямо предходната генерация RAM памет.