Кацаров с важна новина за заповедта и сроковете на зелените сертификати НА ЖИВО

Положихме много усилия в тези няколко дни. Мерките, които обявихме, се прилагат за първи път в нашата страха. В непрекъснат контакт сме с много от хората, които трябва да изпълняват приложените мерки и се съобразяваме с проблемите в ситуацията. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на извънреден брифинг.

 

 

„По отношение на сертификатите за преболедуване – потърсихме мнението на експертни съвети, дали е приложимо в рамките на нашата страна да се приеме по-дълъг срок от 6-месечния срок от сертификат за преболедуване от този в ЕС. Давам думата н д-р Томов“, посочи той. 
 
„Още в началото на тази седмица се допитахме до експертния съвет по епидемология и имунология за възможността сертификатът да бъде удължен на 12 месеца. Получили сме 2 становища, като от експертния съвет по инфекциозни болести и по епидемология. Очаква се в рамките на деня да получим становище от експертния съвет по клинична имунология“, каза д-р Томов. 
 
„Проф. Червенякова ни уведомява, че единодушно приемат срока на сертификата да бъде удължен от 6 на 12 месеца по съответните мотиви. Проф. Стоилова и членовете допускат също тази възможност“, обясни той. 

Кацаров потвърди, че до края на деня срокът на сертификатите ще бъде удължен и не е нужно да се преиздават сертификати. 

„Ако сте си поставили първа доза от двудозовата ваксина, ще имате документ да посещавате местата, на които се изисква зелен сертификат. „Зелен сертификат“ не е синоним за ваксиниране“, каза още той.