Moгат ли Intel да спечелят отново Apple като клиент в пазара на процесори

Intel се намират в процес на преструктуриране на своя бизнес, заради производствените проблеми, пред които бяха изправени през последните няколко години. Компанията загуби стратегически позиции от AMD в световния пазар на процесори, но въпреки това гледа оптимистично към бъдещето. Амбициозният план на новия шеф на Intel, Пат Гелсингер вече доведе до създаването на Foundry Services дивизията.

Това подразделение ще се фокусира върху усъвършенстването на производствения процес, модернизирането на инфраструктурата и сключването на договори за разработка и доставка на чипове с компании като Qualcomm и Amazon.

Голямата цел на Intel e да ускорят навлизането на нова генерация процесори, които са атрактивни както за обикновените потребители и геймърите, така и за бизнес средите.

Загубата на пазарен дял от AMD и транзицията на Apple към процесори, които са базирани на ARМ чип дизайни са най-големите проблеми за компанията. Новият шеф на Intel е уверен, че с правилен и достатъчно гъвкав модел ще успеят да компенсират изоставането в индустрията до 2025г.

 

 

Пат Гелсингер също така прогнозира, че доминацията на AMD при създаването на x86 архитектури ще приключи в следващите години. Intel възнамеряват да задълбочат конкуренцията и да увеличат инвестициите в разработката на GPU модули от висок клас. Нуждата от алтернативни предложения и нестабилният пазар създава добри възможности за конкуренция на NVIDIA и AMD, смята шефа на Intel.

Вече бе взето стратегическо решение да предостави договор за производството на новите XE-HPG (Alchemist) архитектури на TSMC, които притежават по-добрите технология за създаването им. В дългосрочен план Intel ще направят всичко възможно да привлекат отново Apple към мрежата си от доставки, съобщава TechSpot.

Стратегията на Intel да възстанови доверието на потенциално най-големия си клиент е свързано предимно с иновации в сегмента на x86 процесорите. Партньорството на Intel с Microsoft в оптимизацията на Android приложения за Windows 11 e само един от елементите, с които компанията да отново да възстанови своите позиции на лидер в индустрията.