Acer станаха жертва на втора хакерска атака за по-малко от седмица

Сигурността на личната информация е проблем, който мнозина продължават да подценяват. Сърфирането в социални мрежи и работата с приложения за комуникация, обаче могат да крият сериозни рискове. Една от водещите тенденции при хакерите напоследък са рансъмуер вирусите, които се превръщат във водещ източник на приходи за тяхната дейност.

Експертите по киберсигурност постоянно ни предупреждават да бъдем много внимателни, за да се предпазим от подобни заплахи.

Водещи компании в IT индустрията, сред които Olympus, Canon, Garmin и Intel, но също Foxconn и Apple вече станаха жертва на подобни кибернападения. Ако компютърните системи бъдат заразени с рансъмуер се блокира достъпа до информацията, която се съхранява в тях.

Възстановяването на файловете обикновено е свързано с плащането на подкуп, който се изплаща под формата на криптовалута. Сега разбираме, че Acer е поредната голяма компания, която става жертва на активността на хакерите, съобщава ZDNet.

 

 

Taйванският производител потвърди преди броени дни за външен достъп до сървърите им. Според данните представители на Desorden Group групировката са компрометирали защитата на офиси на Acer в Индия, успявайки да откраднат 60GB информация. Хакерите потвърдиха, че разполагат с данни за корпоративни клиенти, както и финансова документация.

Екипите за сигурност на Acer ъпдейтват своите протоколи за сигурност и сканират компютърните системи, за да ограничат щетите от атаката. Вече са информирани и местните власти, които също подпомагат разследването. За съжаление Acer за втори път отчитат неоторизиран достъп до своите сървъри, но този път в Тайван.

Хакери от същата групировка Desorden Group поеха отговорност за новото нападение. Все още няма данни каква информация е засегната и какъв откуп е поискан от Acer.

 

TagsAcer