Операционната система Google Fuchsia ще е оптимизирана да работи с повече устройства

Fuchsia е името на нова операционна система на компанията, която постепенно започва да придобива все по-завършен вид. Платформата вече се използват от първата генерация на Nest Hub джаджите. Софтуерните модификации на Google ще позволят на повече устройства с различни форм фактори да работят с операционната система, съобщава 9to5google.

Компанията вече наема допълнителен екип от инженери, които да спомогнат с разработката на Fuchsia OS и да ускорят оптимизацията за още го-голям брой джаджи.

За разлика от Chrome OS и Android новата операционна система не е базирана на Linux kernel. Вместо това платформата използва т.нар. „mikrokernel“ с името Zircon.

Вече ви съобщихме, че Google ще си партнират със Samsung в разработката на Fuchsia OS. Създаден е и специален екип „Fuchsia Devices Team“, който ще се фокусира към оптимизацията на UI интерфейса за повече смарт устройства от портфолиото на Google, информира TheVerge.

 

 

Следващите устройства, които ще могат да работят с Fuchsia OS ще бъдат Nest Hub Max, както и второто поколение на Nest Hub. Умните високоговорители също ще получат актуализация към операционната система, в допълнение към портфолиото от смарт дисплеи на Google.

Новата платформа ще предложи още поддръжка за Chromecast и видеоконферентни разговори, както и усъвършенствани алгоритми с машинно обучение. Google водят разговори и с други производители, които биха могли да представят продукти с Fuchsia OS, сред които JBL и Lenovo. 

Разработката на операционна система стартира преди няколко години и изглежда, че Google пренасочват все повече реурси към този проект.