Новите смартфони на Huawei ще използват 4G версия на Qualcomm Snapdragon 898 процесора

Huаwei нямат право да използват 5G процесори в своите смартфони, което е сериозно ограничение. Технологията набира голяма популярност и е неизменна част от флагманите с Android. Китайският производител изчерпа наличните количества на Kirin 9000 процесорите, които бяха оптимизирани за 5G мрежите.

Санкциите на американското правителство не позволяват разработката на процесори от ново поколение, но също Huawei да купуват 5G хардуер от големите имена в индустрията.

Това е само част от агресивния план на САЩ да лимитират възможностите за конкуренция на китайския гигант.

Вече ви съобщихме, че Huawei P50 и Huawei P50 Pro имат Qualcomm Snapdragon 888 4G процесори и уникални камери. Следващите устройства от висок клас на компанията също няма да бъдат оптимизирани за 5G мрежи.

 

 

В интернет изтекоха данни, които разкриват, че Huawei водят разговори с Qualcomm, обсъждайки възможностите за бъдещо сътрудничество. Плановете на китайския гигант предвиждат да използват 4G версии на Qualcomm Snapdragon 898 процесор. Предстоящата архитектура ще бъде представена през декември и ще се използва масово от премиум смартфони с Android през 2022г.

Новият чип се очаква да е произведен с 4-нанометрова технология и да използва „Three-Cluster CPU“ дизайн, съобщавa GizChina. От Qualcomm ще използват съчетание от едно премиум Cortex-X2 ядро с работна честота от 3GHz, което е допълнено от три Cortex-A78, които оперират на 2.5GH и още четири с Cortex-A55 дизайна и 1.79GHz.

Първите смартфони на Huawei с 4G версията на Qualcomm Snapdragon 898 ще са достъпни през 2022г.