Внимавайте с HDMI и коаксиални кабели, които не отговарят на регулациите

Свързването на периферни устройства с телевизорите, обикновено става с HDMI конектор. Това гарантира максимално качество при стрийминг на мултимедия и е особено подходящо за гледане на филми. Eвропейските регулатори, обаче предупреждават, че много от кабелите, които се продават на пазара не отговарят на изискванията на „Electromagnetic Compatibility“ (EMC) стандартите.

Това е основният извод в мащабен експеримент проведен от шведски и холандски телекомуникационни оператори, както и Swiss BAKOM.

Самият проект включва тестването на 30 коаксиални кабела и същия брой HDMI конектори. Имената на производителите не са обявени официално, но се оказва, че изключително малка част от тях спазват стриктните изисквания на ЕМС, информира GizmoChina.

Конкретните стойности показват, че 11% от коаксиалните кабели са съвместими с предписанията на EMC,  докато при HDMI тази стойност е 10. По този начин експеримента показва, че около 90% от изпробваните кабели всъщност не покриват необходимите изисквания.

 

 

Електромагнитната съвместимост е индикация дали съответния продукт може да стане обект на влияние от външни вълни. Актуалните критерии на EMS стандарта трябва да гарантират, че кабелите няма да излъчват и да излъчват електромагнитни вълни, за да влияят на околното оборудване. Един от най-драстичните примери е USB 3.0 конектор, който вреди на оптималната работа на устройства с Bluetooth, безжични клавиатури и мишки, опериращи на 2.4GHz.

В това число влизат и Wi-Fi мрежите, които оперират на тази честота. Европейските регулатори са изпробвали кабели от последно поколение с дължина между 1.5 и 3 метра. Това не е случайно, тъй като това са най-продаваните аксесоари в тази категория. Гореизброените резултати са свързани, както с HDMI, така и с коаксиалните кабели, които са доста популярни на пазара.