Производството на iPhone 13 Pro струва на Apple $570

Apple заложиха на същата стратегия в пазара на смартфони, както и при премиерата на миналогодишните си флагмани. Новата гама устройства от висок клас отново включва четири модела. iPhone 13 Pro се очаква да бъде един от най-продаваните модели от серията и сега попадна в ръцете на TechInsights, които го разглобиха на съставните части.

Интересният експеримент също така разкрива каква е производствената цена на отделните компоненти.

Така разбираме и колко струва на Apple създаването на всяка бройка на iPhone 13 Pro. Данните потвърждават, че компанията плаща $570 за производството на устройството. За сравнение това е с $22 повече, спрямо сумата необходима за създаване на  iPhone 12 Pro.

Оскъпяването се дължи на новите компоненти, които използва смартфона от последна генерация. Най-голям принос има по-мощния процесор, NAND паметта, както и дисплея на iPhone 13 Pro. Влошената икономическа обстановка и недостига на компоненти също оказват влияние на крайната цена.

 

 

Разглобяването на смартфона също така показва, че iPhone 13 Pro има 6GB LPDDR4X RAM памет. Графичният чип е с пет ядра, докато стандартните версии ще са с четириядрени GPU модули. В същото време UltraWide камерата на iPhone 13 използва пиксели с големина от 1.7 микрометра, което е повече от 1.4µm на iPhone 12.

Компанията е увеличила тази стойност до 1.9 микрометра при iPhone 13 Pro, което е повече от 1.4µm на предходното поколение, съобщава GizmoChina. Хардуерните компоненти на смартфона са произведени от брандове като Qualcomm, Kioxia, NXP, STMicroelectronics, USI, Qorvo и Broadcom.

Трябва да уточним, че цената не включва допълнителни разходи, като софтуер, труд, доставка и др. Официалната цена на iPhone 13 Pro, който има 256GB памет е $1099, което означава, че Apple продават устройствата на почти два пъти по-висока цена от производствената.

 

Oще от Digital: Как да настроим честотата на опресняване на дисплея на iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max