Seagate разработват хард дискове с капацитет от 30TB, 50TB, и 100ТВ

Seagate е водещ производител на модерни решения за съхранение на данни в световен мащаб. Компанията доминира пазaра на HDD дискове и е водещ източник на иновации в тази пазарна ниша. Независимо от популярността на SSD-тата, които имат редица предимства от Seagate ще продължат да инвестират в класическата технология.

Бъдещите им планове са доста амбициозни, тъй като предвиждат разработката на хад дискове с капацитет от 30 терабайта.

След това пътната карта на Seagate включва и разработката на модели с 50TB. Ако всичко върви по план първите HDD-тата, които предлагат 100 терабайта ще са достъпни до края на десетилетието.

Още по-любопитното е, че това няма да бъдат стандартни хард дискове, тъй като ще бъдат произведени с технологията HAMR, съобщава TechTimes. Преди това ни очаква премиерата на 30TB и 50TB, която може да стане факт в следващите пет години.

 

 

Компанията вече стартира продажбите на хардове с 20 терабайта памет. Доставките стартираха преди няколко месеца, но засега са в лимитирани количества. Премиерата им на пазара по-скоро има за цел да демонстрира възможностите на технологията и да покаже какъв е интереса на потребителите.

Навлизането на повече SSD-та oт висок клас допринася и за продажбите на HDD, които са осезаемо по-евтини и предлагат повече памет. Съчетанието от тези характеристики е важно предимство на този тип хард дискове. Технологията HAMR се отличава с възможността да намалява битовете данни и да увеличава плътността им.

Няма друга иновация, която да предложи 10-кратно увеличение на вградената памет по начина, който го прави HAMR. Амбициозните планове на Seagate да представят HDD-та с 30ТВ и 50ТВ, които да проправят път на хардове със 100 терабайта памет ще създадат изцяло нова продуктова категория.