Бъдещите SSD дискове ще могат да откриват рансъмуер вируси

Рансъмуер вирусите се превръщат в сериозна заплаха предимно за представителите на бизнеса. Обикновените потребители също не са застраховани да станат жертва на подобна атака. Ако устройството ви бъде инфектирано с рансъмуер ще загубите достъп до съхраняваната информация. Единственият вариант е да платите откуп на хакерите, който обикновено е в биткойн.

Тази специфика ги превръща в опасно и предпочитано оръжие за киберпрестъпниците. В повечето случаи е много трудно да се защитите от рансъмуер вирусите преди да видите неприятното съобщение на екрана. Експертите работят над разнообразни решения, с които да осигурят превенция и да ни предпазят ефективно от тази заплаха на хакерите.

Атрактивната концепция SSD-Insider представлява фърмуер ъпдейт, който блокира достъпа до SSD дисковете, ако се открият признаци за атака с рансъмуер вирус. Идеята е да се осигури висока степен на защита, дори за потребителите, които не използват специален софтуер за откриване на рансъмуер на своето устройство.

 

 

SSD-Insider е оптимизиран да работи на SSD контролера и следи за необичайна активност, която е сходна с традиционните методи за разпространение на вирусите в категория Ransomware. Aко се намери доказателство за подобни процеси алгоритмите на фърмуера блокират устройството за съхранение. Това предоставя възможност на потребителите да спрат и премахнат процеса, който нарушава нормалната работа на SSD диска, съобщава TechRadar.

Голямо предимство на софтуера е, че може да възстанови информация, която може да е засегната от рансъумера, като използва оперативните характеристики на SSD. Първоначалните тестове показват 100% ефективност при извършването на тази задача, като целия процес отнема не повече от десет секунди.