Правилно ли използваме аудио слушалките си

Една от честите критики към слушалките е, че са много чупливи и се налага често да се сменят. Наистина ли това е така или просто не ги използваме правилно? Според MakeUseOf често потребителите имат основна роля в бързото повреждане на тези устройства. Изданието посочва някои от най-честите причини. Ето шест от тях:

 

Любопитно: Blackview официално представиха аудио слушалките с хибридно шумопотискане AirBuds 5 Pro

 

Не почистваме слушалките – Как да почистим аудио слушалките си

Много хора забравят този момент.

Едно обикновено почистване поне веднъж месечно (или по-често, ако слушалките се носят често и дълго) е от голямо значение за тях. Почистването може да се прави с микрофибърна кърпа и избърсване за обикновените модели, а за водоустойчивите, може да се използва и вода.

 

 

Преплитане на кабелите

Макар безжичните слушалки да са много популярни, голям брой хора все още използват модели с кабел. Честото преплитане, твърде стегнатото навиване на жиците, силното дърпане, прегъване и прещипване скъсяват живота на елементите и могат да доведат до пълна повреда.

 

Прекалено силен звук

Всички знаят, че слушането на музика със слушалки и много силен звук е вредно за слуха. Това обаче е вредно и за самите слушалки. Говорителите им се претоварват и съответно могат да влошат качествата си дори да се повредят напълно.

 

 

Не използвате предпазна кутия

Тя е особено важна при съхранение и пренос на слушалките и ще ги запази в добър вид. Също така ще ги защити при изпускане, насядане и други проблеми.

 

Не използвате приложението

Модерните слушалки идват и с приложения. Те дават много опции за настройка и оползотворяване на всички функции. Препоръчително е да се използват техните приложения, които обикновено имат и защити за претоварване и помагат за запазването на слушалките.

 

 

Деца и домашни животни

Ако не прибирате слушалките и ги оставяте без надзор, могат да бъдат повредени от деца или домашни любимци. Това е риск не само за слушалките, но и за самите деца и любимци, които може да погълнат устройствата.

 

Последствия при неправилно използване

Рисковете са ясни, но понякога е хубаво да се припомнят. Ето три от тях:

 

Увреждане на слуха

Прекомерната сила на звука на слушалките неизбежно води до увреждане на слуха. При продължително излагане на висок звук, уврежданията на слуха могат да станат доживотни. Затова е важно да се слуша с умерена сила на звука.

 

 

Инфекция на ушите

При използване на мръсни слушалки, рискът от инфекция се увеличава значително. Това може да се случи и при прекалено дълго използване на слушалките, което да доведе до запотяване. Затова почивките са много важни.

 

Финансови разходи

Неправилното използване на слушалките ще доведе най-малкото до повече разходи – за ремонт или за купуване на нови слушалки.