Съоснователят на Apple Стив Возняк основа частна космическа компания

Космическият туризъм е тема, която придобива все по-голяма популярност. През последните месеци станахме свидетели на сериозно развитие в тази категория. Някои от най-богатите хора на планетата проведоха успешни полети, което показва, че идеята да пътуваме безопасно извън пределите на Земята е възможна.

Проектите на Ричард Брансън и Virgin Galactic, както и на Blue Origin, която е собственост на Джеф Безос представляват само началото.

Няма как да не отбележим и Илон Мъск, който има дори още по-амбициозни планове за опознаване на Космоса със SpaceX. Още една популярна личност от света на технологиите проявява интерес към космическия пространство, което ни заобикаля.

Неговото име е Стив Возняк, който стана съосновател на компанията Privatеer Space, съобщава CNet. В този проект си партнира с бивш инженер на Apple, Aлекс Фийлдинг. Основната цел на новата компания е „да направи Космоса безопасно и достъпно място за всеки“.

 

 

Новият стартъп обещава да бъде „по-различен“ от другите компании, които оперират в същата сфера. Все още няма много детайли за конкретните планове на Privateer Space. Съоснователите ще присъстват на AMOS (Advanced Maui Optical and Space Surveillance Technologies) конференцията, на която може да научим повече за техните идеи.

Изпращането на туристи в Космоса вече не е футуристична идея, а реалност. Билетите за подобно преживяване струват няколкостотин хиляди долара, което ограничава потенциалните клиенти. Все пак колкото повече компании предлагат подобни услуги, толкова по-достъпни ще стават за крайния потребител.

Идеята на Стив Возняк, обаче е насочена към изчистване на тоновете боклуци и останки от сателити, които гравитират около Земята и създават сериозни предизвикателства за мисиите на NASA и частните компании.