Финалът на US Open на живо: Новак Джокович – Даниил Медведев

Новак Джокович се протяга към историческо постижение и рекорден брой титли от „Големия шлем“, като за целта ще трябва да преодолее Даниил Медведев във финала на US Open 2021. Битката започва след 23:00 часа.

Всеизвестно е, че при триумф Ноле ще задмине великите си съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал по брой титли от „Шлема“ (засега и тримата са с по 20) и в същото време ще постигне нещо нечувано – т.нар. „календарен шлем“, печелейки и четирите най-големи турнира през сезона.

Светът на тениса постоянно тръби, че Джокович би станал третият с такова постижение след Дон Бъдж през 1938 година и Род Лейвър, който го е постигал през 1962-ра и 1969-а. Подобни рекорди преди „Откритата ера“ не бива да се взимат под сериозно внимание в сравнение с днешното ниво на спорта, а дори и при положение че вторият „календарен шлем“ на Лейвър е в рамките на „Оупън ерата“, то тогава турнирите от „Големия шлем“ са се провеждали на трева и клей.

Реално, Джокович ще бъде първият и единствен в историята тенисист с триумф в четирите „мейджър“ турнира, когато те се играят на три отделни настилки. При дамите точно това постига Щефи Граф през 1988 година, когато Australian Open за първи път се състои на открити твърди кортове.

Джокович изравни Федерер по брой финали от „Шлема“ с 31, а и задмина Пийт Сампрас по брой мачове за титлата в САЩ, като вече има 9. Изненадващо или не, Ноле е загубил пет от предишните си двубои за купата в Ню Йорк и сега ще преследва четвъртата си корона там.

Невероятното е, че в „Голямата ябълка“ сърбинът няма поражение в мач, продължил в пълния си формат, от 2016 година насам. Иначе той загуби първия сет в предишните си четири срещи от тазгодишното издание на турнира, а общо в „Шлемовете“ досега това му се случи десет пъти, но той намери начини за обрати.

Медведев излиза в третия си финал от „Големия шлем“ и втори в US Open след 2019-а, когато елиминира Григор Димитров на полуфиналите и изтормози Рафаел Надал в петсетова битка. По-рано този сезон в Австралия обаче руснакът не оказа сериозна съпротива на Джокович във втория си „мейджър“ финал.

Любопитното е, че едва за втори път в „Откритата ера“ виждаме еднаква двойка финалисти в Австралия и САЩ. През 1995-а Андре Агаси победи Пийт Сампрас в четирисетов мач в Мелбърн, а после сценарият се обръща на „Артър Аш Стейдиъм“.