Лейла Фернандес продължава да пише история на US Open

Лейла Фернандес продължава да пише история на US Open. 19-годишната квалификантка достигна до финала на последния за годината турнир от Големия шлем. Тя победи със 7:6(3), 4:6, 6:4 поставената под номер 2 в надпреварата Арина Сабаленка в полуфиналния сблъсък помежду им и така си осигури място в спора за титлата.

Мачът тръгна отлично за Сабаленка, която направи ранен пробив и изглеждаше, че държи нещата под контрол.

Фернандес обаче показа характер и върна пробива в средата на сета, който впоследствие стигна и до тайбрек. Там интрига имаше до 3:3, след което канадката спечели четири поредни точки и взе и сета в своя полза със 7:3 точки в тайбрека.

Арина Сабаленка

И вторият сет започна идентично, като отново Сабаленка взе инициативата с ранен пробив, но отново Фернандес успя да го върне сравнително бързо. Решаващ се оказа деветият гейм, в който канадката отново се пропука на свой сервис и допусна нов пробив, а след това Сабаленка сервира за сета и не сгреши за да докара нещата до 6:4 и да изравни резултата в сетовете.

Третият сет бе не по-малко оспорван. Той вървеше гейм за гейм, като двете тенисистки си размениха по един бърз пробив в шестия и седмия гейм. По всичко личеше, че ще се стигне до тайбрек, но в десетия гейм Сабаленка се срина и допусна нов пробив на нула, с което победата в сета и в мача отиде на сметката на Фернандес след 6:4 в нейна полза.

Лейла Фернандес

Така канадската сензация ще играе на финал на US Open още във второто си участие в турнира. Това е най-голямото постижение в кариерата й до момента, макар тя да има вече да има една титла в колекцията си от турнира в Монтерей от сериите WTA 250.