Oчаква се смартфоните да поскъпнат заради покачването на цените на хардуера на TSMC

Мобилните устройства са една от най-динамично развиващите се ниши в технологичната индустрия. Смартфоните от години регистрират впечатляващи продажби и приходи за производителите. Конкуренцията между големите компании стимулира навлизането на по-атрактивни устройства в средния и ниския клас, което е позитивно за крайните потребители.

Световната индустрия, обаче е изправена пред недостиг на компоненти, който три поредни тримесечия създава сериозни предизвикателства на производителите на хардуер.

Кризата започна още в края на 2020г. и според повечето анализатори ще продължи и през следващата година. TSMC е производител с внушително значение за развитието на смартфоните, тъй като разполага с едни от най-добрите технологии за създаване на мобилни процесори.

Apple са един от най-големите клиенти на компанията, което може да се каже и за водещите производители с Android. Доставките на водещи брандове като NVIDIA и Qualcomm също зависят от капацитета на TSMC. Въпреки опитите на тайванския производител да се ограничи влиянието на недостига на компоненти ще се стигне до неизбежен ръст в цените на продукцията.

 

 

През последните месеци малките доставчици на хардуер увеличиха цените на своите компоненти, но TSMC в голяма степен се въздържаха от подобна стратегия. Пандемията от коронавируса и допълнителни затруднения в индустрията ще принудят TSMC да увеличи цените с 10-20%.

Това действия ще засегне всички партньори и клиенти на тайванския производител, както и устройствата, които използват технологиите на TSMC. Прогнозата има дългосрочен характер, тъй като се очаква по-високите цени да да оскъпят реални смартфони на пазара едва през следващата година.

TSMC предоставят време на своите клиенти до 1 октомври, за да обсъдят и уговорят нови условия, които отговарят на новите ценови условия. Основната причина за оксъпяването е факта са необичайни високите цени на повечето компоненти, които се използват в полупроводниците.

Преговорите с най-големите клиенти на TSMC, сред които Qualcomm, Apple и NVIDIA ще стартират в кратки срокове, което ще гарантира достатъчно количество компоненти за тези компании въпреки продължаващата криза в индустрията.