Новите геймърски видео карти на Intel ще са сериозна заплаха за NVIDIA

Шефът на компанията разкри любопитни подробности за бъдещите им планове в индустрията. Intel планират да заложат на агресивна стратегия, с която да се превърнат в по-сериозен конкурент на AMD и NVIDIA в ключови пазарни категории. Пат Гелзингер също така определи предстоящите Arc GPU като първите сериозни конкуренти на видео картите на NVIDIA.

Премиерата на подобен хардуер ще има стратегическо значение за бъдещите планове на Intel да възстановят загубените си позиции през последните няколко години.

Първите видео карти от Arc GPU серията ще бъдат представени през 2022г. Няма да е изненадващо, ако Intel използват CES 2022, за да разкрият повече за техническите им спецификации.

Сегашното изявление на шефа на Intel е първият път, в който компанията публично заявява, че ще се конкурира с NVIDIA в сегмента на дискретните видео карти. Премиерата на Arc GPU ще изостри напрежението и върху АМD, които също имат влияние в тази пазарна ниша.

 

 

Амбициозните планове на Intel да конкурират NVIDIA са само част от плановете на технологичния гигант отново да доминира индустрията. В следващите няколко години ни очаква представянето на редица хардуерни иновации, на които Intel ще разчитат, за да бъдат успешен бранд в дългосрочен план.

Почти три десетилетия компанията комфортно доминираше световния пазар на компютри преди да започне да губи позциии от AMD. Поредица от събития и проблеми с прехода към 7-нанометрова технология поставиха Intel в доста неудобна ситуация. Навлизането в сегмента на дискретни видео карти за геймъри ще позволи на Intel да бъдат по-гъвкави и конкурентни на световния пазар.

Дългоочакваните Alder Lake процесори ще бъдат представени преди края на годината, което най-вероятно ще се случи през октомври. Продажбите им ще стартират преди края на ноември.