Xiaomi отново изпревари Apple в световния пазар на смартфони

Xiaomi изпревари Apple по продажби на смартфони и застава на второ място в света. Това показват данните на Gartner за представянето на пазара на мобилни телефони за второто тримесечие на 2021г., съобщава GulfBusiness.

Общо по света са продадени 328.

8 млн. мобилни телефона на крайни потребители в рамките на втората четвърт на годината. Това е ръст от 10.8% на годишна база. Постижението на пазара е повече от добро, особено като се има предвид, че той все още не е разгърнал потенциала си заради продължаващата пандемия и недостига на чипове. Регионите с по-голямо навлизане на 5G обаче компенсират това и именно 5G смартфоните се оказват двигател на големия възход.

Лидер на пазара е Samsung, като компанията бързо адаптира гамата си от устройства и предлага много 5G модели в различни ценови сегменти. Това е позволило на корейския гигант да запази лидерската си позиция, казва Gartner.

 

 

На второ място за пръв път излиза Xiaomi. Компанията записва ръст на продажбите си от 80.5%. Това е достатъчно да изпревари Apple, която спада на трета позиция с 28.3% ръст. Gartner отбелязва, че търсенето на iPhone 12 остава силно, но Apple успешно е успяла да позиционира с ценови промоции и iPhone 11, което е спомогнало на компанията да запише по-голям ръст.

В топ пет на производителите влизат още Oppo и Vivo. Oppo записва много добро представяне в Западна Европа с агресивните си цени и това печели важни позиции на компанията. Vivo от своя страна се насочва към Азия и ЕМЕА, като също се радва на интерес от страна на доста потребители заради ниските цени на устройствата си. Прогнозите на Gartner са, че интересът към смартфоните ще продължи да се много висок и през втората половина на годината, като ще е комбинация от наваксване на отложените през 2020 г. покупки и навлизането на новите технологии.

 

TagsXiaomi