Samsung представи първият в индустрията камера сензор с 200МР резолюция

Samsung е готова с нов сензор за камери за смартфони. Той се казва Isocell HP1 и е първият в индустрията с 200МР резолюция. Сензорът използва нови технологии и идва с амбицията да направи доста промени в сегмента, съобщава AndroidAuthority.

Isocell HP1 може да използва всички 200МР резолюция като индивидуални

0.64 микрона. Това не е най-големият размер на пикселите, но Samsung коменсира това с технологията ChameleonCell. Тя групира 4 или 16 пиксела в един по-голям пиксел. Така сензорът става с 50МР резолюция или с 12.5, но с много по-големи пиксели. Това ще помогне значително при снимане на слаба светлина. А в останалите ситуации, ще се използва 200МР резолюцията.

 

 

Сензорът може да снима 8К видео с 30 кад/сек и да използва и технологията за групиране на пиксели. Целта на HP1 не е да постига рекорди с мегапикселите. Те са толкова много, за да се реализират максимални резултати при снимане в различни условия.

 

 

За сега Samsung не е коментирала кои ще са първите смартфони с новия сензор. Има слухове, че освен корейската компания, той ще се използва и от Xiaomi, с която си партнират в доста разработки с камери. Най-вероятно сензорът ще се появи в смартфоните от висок клас на двете компании следващата година. Не е сигурно дали ще е в S22, тъй като слуховете сочат, че този модел ще използва 50МР сензори. Има вероятност 200МР сензорът да бъде използван в отделен модел, който да е насочен към фотографията, но за сега няма официално потвърждение за такива планове.