Шефът на Apple иска да представи нова продуктова категория преди да напусне компанията

Тим Кук пое ръководството на Apple преди точно 10 години. От тогава досега компанията се разви значително и влезе в историята, като стана първата фирма, достигнала пазарна капитализация от над 1 трилион долара. Тази година Кук навършва 61 години, като вече има знаци, че обмисля оттеглянето си, съобщава BGR.

Според източници на Марк Гърман в Apple, настроението в компанията е, че Кук планира да остане за пускането на още една голяма и нова продуктова категория.

Най-вероятно това ще бъдат очилата с добавена реалност, а не автомобилът, тъй като той е твърде далеч. Според източниците, Тим Кук е наясно, че ИТ бизнесът е за младите и не планира да остава дълго време на върха. Затова може да се оттегли в рамките на това десетилетие.

 

 

Какво следва след това? Очакванията са Кук да посочи свой наследник, така както Стив Джобс посочи него. Компанията има множество опции и популярни ръководители, които могат да бъдат подготвени бързо за поста. Възможно е и Кук да остави избора на наследник на ръководството. Това е по-малко вероятно, тъй като самият Джобс беше избрал именно Кук и в продължение на няколко години го подготвяше за позицията. Резултатите на Кук и на Apple ясно показват, че изборът и подходът на Джобс са били много правилни.

Спекулациите вече посочват и четири имена, които са най-вероятни наследници на поста. Това са оперативният директор Джеф Уилямс или един от тримата вицепрезиденти: Грег Йосвиак, Дейдре О‘Брайън и Джон Тернъс. Apple не е коментирала слуховете за имената или за оттеглянето на Кук.