Ревю на смартфона Motorola Edge 20 – Разопаковане, дизайн и периферия

В тази кутия стои нагледното доказателство, че в наши дни не е задължително даден флагман смартфон да има баснословно висока цена, за да може да се похвали с премиум дизайн и топ технически параметри. В това ще се убедите и сами след като споделим с вас преките си впечатления на база няколкодневни тестове на новия Motorola Edge 20.

 

 

Да започнем с това, какво Motorola са оставили в кутията на смартфона, като още тук ще отбележим и първото нещо, което ни прави добро впечатление. Това е наличието на предпазен силиконов кейс, върху смартфона.

Той още с отварянето на кутията му, предпазва Edge 20 и ни дава едно допълнително спокойствие, че корпуса на смартфона е защитен от надраскване.

В кутията намираме още дежурните книжки с инструкции, игла за отваряне на SIM слота, кабел за зареждане и пренос на данни, който и в двата си края е с Type-C порт. Ако на други зарядни трябва да се вглеждаме в ситния шрифт, за да разберем с каква изходна мощност са, то тук Motorola са се погрижили още от пръв поглед да се разбира какво е зарядното, благодарение на голямото лого 30, върху него.

 

 

Когато свалим кейса от смартфона, веднага забелязваме колко компактен е всъщност корпуса на устройството. То е дебело само 7мм, което в наши дни е доста рядко срещано явление. За по-любопитните от вас ще припомним, че най-тънкият смартфон изобщо от тези, които сме тествали до момента е именно дело на Motorola. Това е произведеният през далечната 2016 година Motorola Moto Z. Неговият профил е с дебелина от едва 5.2мм. Motorola Edge 20 може да се похвали и с достатъчно леко тегло – 163гр.

Дизайнът на Edge 20 е ефектен, изчистен и елегантен. В него преобладаващи са отсечените линии, не само в периферията и гърба. За разлика от предходното поколение Edge и тук Motorola са заложили на изцяло равният дисплей, при който няма 2.5D извивка в ъглите. Като че ли наистина малко пазара се пренасити от смартфони с тази извивка, и модели като Edge 20, които са изцяло равни в лицевата си част, изглеждат по-интересно и нестандартно.

 

 

Периферната рамка на смартфона е направена от алуминий, а гърбът е от специално обработен поликарбон. Цветовите разновидности на Edge 20 са общо три – Frosted Grey, Frosted White и Frosted Emerald. Ще дори без споменатият вече прозрачен кейс, смартфона е добре защитен от различни външни влияния. Корпусът е със специално водотблъскващо покритие, а дисплея е с Corning Gorilla Glass 3 защитно стъкло.

По продължение на споменатата метална периферна рамка на смартфона, Motorola са побрали доста богат арсенал от изходи и приложения, като всички бутони са метални и са в същия цвят както корпуса на различните цветови разновидности на смартфоните. Така почти не се забелязват. В дясно са курсорът за звука и бутона за активиране, в който е вграден четец на пръстови отпечатъци.

 

 

Теста ни с 10 последователни опита за отключване показва, че Fingerprint сензора работи отлично, не маркираме нито един неуспешен опит или дори забавяне при разпознаване. В случай, че сте с ръкавици или ръцете ви са мръсни или мокри, Motorola ви дават възможност и за друг бърз начин за отключване на смартфона.

Той е посредством предната селфи камера и специален софтуер за лицево разпознаване. И тук теста ни показва, че отключването работи бързо и безпроблемно.

 

 

По корпуса на Motorola Edge 20 има още един бутон и той е разположен в ляво. Бутонът води към гласовият асистент на Google, посредством който бързо и лесно можете да си отговорите на всеки въпрос, който ви интересува. Тук е момента да кажем, че високоговорителя на Edge 20, макар и само един е с доста силен и чист звук. Ето саунд тест, от който и сами ще се убедите в това твърдение.

Продължавайки да разглеждаме периферията на смартфона, впечатление ни прави наличието на отвори за два микрофона. Вторият, който се намира в горната страна е шумопотискащ. Това е звуков тест, който записахме с него в шумна среда, за да можете да добиете реално представа не сами как ще звучи звука по време на видео и аудио запис, но и да разберете как ще ви чуват събеседниците ви, когато говорите в шумна заобикаляща ви среда.

 

 

Що се отнася до разговорите, в долната част на периферията се намира и слота за две 5G SIM карти с формат nano SIM. Имайте предвид, че този слот няма гнездо за microSD, но реално от допълнителна памет едва ли ще имате нужда, предивид че вградената в Edge 20 памет e минимум 128GB, като има и вариант с 256GB. Но за хардуера, подробно ще си говорим във втората част на това видео ревю.

В нея както обикновено ще подходим по-технически и ще споделим с вас впечатленията, които натрупахме на база тестове на хардуера, софтуера, дисплея, камерите и батерията на Edge 20.