БФТ организира курс в Националния тенис център за квалификация на треньори

В събота, 4 ноември в Българския национален тенис център (БНТЦ) ще започне курс за квалификация на треньорски кадри по тенис, организиран от Българската федерация по тенис (БФТ). Според новите изисквания на министерството на младежта и спорта (ММС) това е минимално необходимото обучение, за да се добие право на треньорска дейност. 

„Задължително е за тези, които все още нямат лиценз. Който не се е дипломирал в НСА с треньорски профил или не е завършил курс, одобрен от ММС, задължително трябва да изкара този на БФТ.

Другият вариант е евентуално следдипломна квалификация в НСА, която е с хорариум 360 часа“, пояснява доц. Цветанка Захариева, завеждащ сектор „Тенис“ в НСА. 

„Курсът ще бъде присъствен и ще продължи общо 200 учебни часа (в рамките на два месеца), каквото е изискването на министерството. Идеята е 120-130 часа да бъдат присъствени, 20 часа да са практически занимания, т.нар. учебно-методична практика. Останалото ще бъде изучаване на теория онлайн, като участниците в курса ще получават материали и ще връщат обратно отговори в определени формати.“ 

Доц. Захариева добави, че присъствените и практическите занимания ще бъдат в БНТЦ, където е обособен център за професионална квалификация. „Големият плюс на БФТ е, че има този лицензиран център за професионална квалификация. Не всички спортни федерации у нас имат подобни структури и техните кадри трябва да търсят къде да организират такива семинари. Курсът е изключително заимстван от методиката на международната федерация по тенис (ITF), но е доразвит от нас. 

Ще го водя заедно с по-млади колеги, защото трябва да има приемственост. Едната колежка е Лили Жекова, другата е Весела Кушева“, казва доц. Захариева. „С Жекова работим заедно на курсовете по квалификация в НСА и тя вече след четири такива курса знае каква е схемата за водене.“ 

От БФТ поясниха, че съставът от 15 човека за първия курс е вече определен, тъй като записванията за него са започнали още през май, но заради пандемичната обстановка началото е било отложено. Записванията за следващите курсове продължават. Желаещите трябва да се обадят в БФТ или да отидат до офиса на федерацията, за да попълнят необходимите формуляри.

TagsБФТ