Хората произвеждат бира от хилядолетия, като още в древността нашите предшественици са разбирали основните елементи на ферментацията. Химичният състав и структура на пенливата течност продължава да е обект на научни разработки. Екип от немски учени сега комбинираха усилията си уникален експеримент.
За да добият по-добра представа за разнообразието от химични съединения, които допринасят за аромата на различните видове бира се анализират над 400 търговски марки, регистрирани в 40 страни.
Учените остават изненадани, тъй като идентифицират най-малко 7700 различни химични формули десетки хиляди уникални молекули.
Изследването е базирано на нов метод, при който пробите се анализират за не повече от 10 минути, информира ArsTechnica. Ръководителите на проекта са уверени, че бирата е един от най-подходящите пример за химически сложната структура на хмеловата напитка.
Модерните технологии вече позволяват да разкрием тази сложност в безпрецедентни детайли.
За целите на настоящия проект са изследвани в детайли 400 вида бира закупени от местни магазини в САЩ, Европа, Латинска Америка, Източна Азия и Африка. Две допълващи се техники за спектрометрия позволяват да се установи химическите формули и молекулярната структура.
Учените същ така възстановяват пълната метаболитна мрежа от сложни реакции, които протичат по време на процеса на варене на бирата. В заключение ще отбележим, че това е най-детайлното проучване на напитката досега.
Наличието на 7700 химични формули, които имат 25 различни молекулярни структури оказват влияние върху отличителния вкус, аромат и качеството на бирата.